Prima pagina

Leul mai puternic a franat afacerile Rombat

04.10.2005, 19:53 8

Producatorul de acumulatori auto Rombat Bistrita va compensa scaderea vanzarilor pe iata interna prin majorarea exporturilor si prin contractul de echipare a automobilelor Logan.

Firma are dificultati pe piata interna ca urmare a vanzarilor puternice de masini noi, care au dus la reducerea cererii pentru inlocuirea bateriilor. Compania isi va reduce in acest an ritmul de crestere al cifrei de afaceri, dupa ce in ultimii ani inregistrase cresteri de peste 20%.

"Pe piata interna, principalele dificultati cu care ne-am confruntat au fost reprezentate de presiunea importurilor favorizate de cursul actual al euro si pe termen scurt, de restrangerea pietei de baterii cauzata de cresterea duratei de viata a produselor fabricate dupa o noua tehnologie, calciu", au explicat reprezentantii companiei.

Compania a reusit sa compenseze declinul pietei interne, prin amplificarea livrarilor de baterii pentru prima dotare, segment care a cunoscut in acest an o importanta dezvoltare. Clientii traditionali ai producatorului ardelean pentru prima dotare sunt Dacia Renault si Tractorul Brasov.

Rombat este furnizor traditional pentru Dacia Logan, in 2004 investind aproximativ 2 milioane de euro in tehnologii pentru noile modele de baterii, cu aliaj din plumb - calciu, baterii ce vor fi folosite si la noul model Logan, pe motorina. Firma livreaza anual catre Dacia-Renault aproximativ 15% din totalul productiei.

Pentru 2005 compania estimeaza afaceri cu 5% mai mari in lei fata de 2004, de 90 de milioane de lei (25,3 milioane euro) si un profit similar celui de anul trecut de 12 milioane de lei (3,4 milioane euro).

"Concurenta puternica de pe piata romaneasca ne-a determinat sa apelam la reduceri de preturi, iar intarirea leului in raport cu moneda europeana ne-a afectat rezutatele avand in vedere ponderea mai mare din productie care a mers la export in acest an", au afirmat oficialii companiei. In 2006, compania si-a propus sa inregistreze o cifra de afaceri care sa depaseasca pragul de 100 de milioane de lei.

Pe primele opt luni ale anului, afacerile Rombat s-au majorat cu 17%, pana la 53 mil. lei (15 mil. euro). Cea mai importanta contributie in afaceri au avut-o in acest an acumulatorii pentru automobile, cu 30%, cei pentru masini grele, 27%, livrarile la export cu peste 19% si produsele pentru prima dotare 18%.

Planurile de diversificare pentru anul acesta includ si deschiderea unei reprezentante pentru autoturismele Volkswagen. Acesta este cel de-al doilea proiect derulat de companie in afara obiectului principal de activitate, dupa ce in urma cu doi ani Rombat a deschis un depozit pentru materiale de constructii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO