Prima pagina

Lichidatorii ai inceput sa-si piarda principalul client: statul

Lichidatorii ai inceput sa-si piarda principalul client: statul
10.05.2004, 00:00 9



Cu mai putine companii de stat si cu o economie in crestere, lichidatorii de companii au inceput sa aiba mai putin de lucru. Numarul companiilor care nu isi mai pot plati datoriile si pe care lichidatorii trebuie sa le reorganizeze sau sa le valorifice activele a inceput sa scada anul trecut pentru prima data in ultimii patru ani.



Nivelul pietei lichidarilor si reorganizarii companiilor a scazut anul trecut atingand un nivel cuprins intre 70 si 75 milioane de dolari fata de 75-85 milioane de dolari cu un an in urma, conform estimarilor Uniunii Nationale a Practicienilor in Reorganizare si Lichidare (UNPRL). Valoarea pietei repezinta activele valorificate si creantele recuparete de lichidatori, insa datoriile pe care ar trebui platite din aceste sume sunt, in medie, de patru ori mai mari. Astfel, in ultimii patru ani valoarea tranzactiilor realizate de lichidatori s-a situat in jurul a 300 milioane de dolari, iar creantele care ar fi trebuit platite din acesta suma se ridica la peste 1,2 miliarde de dolari. Din aceste datrrii cele mai multe din au apartinut intreprinderilor de stat falimentare. "In ultimii patru ani, lichidarea societatilor cu capital de stat a reprezentat din punct de vedere valoric aproximativ doua treimi din totalul activelor lichidate," a declarat Emilian Radu, presedintele UNPRL. Printre cele mai mari lichidari din ultimii ani s-au numarat cele ale combinatului de porci Comtim si a transportatorului maritim Navrom "Cea mai mare parte a "curateniei" s-a facut, iar de acum inainte lichidarile vor incepe sa functioneze dupa mecanismele naturale," a mai spus el.



In 2003 au inceput sa scada si numarul de companii aflate in procedura de faliment. Numarul cererilor inregistrate de deschidere a procedurii de insolventa a fost anul trecut de 15.233 in scadere cu 40% fata de 2002, iar numarul de cereri solutionate a scazut chiar mai mult, cu peste 50% pana la 8.205.



Cu mai putine companii aflate in falimet, cifra de afaceri a lichidatorilor a inceput, de asemenea sa scada. Veniturile lichidatorilor din onorariile incasate s-au ridicat anul trecut la 363 miliarde de lei (11 milioane de dolari), in scadere fata de 2002 cand lichidatorii au incasat onorarii pentru recuperarea creantelor si valorificarea activelor in valoare de 392 miliarde de lei (12 milioane de dolari).



Dintre copmpaniile insolvabile, foarte putine incerca sa se redreseze si mult mai putine reusesc. Doar 15-20% din companiile care nu isi pot plati datoriile intra intr-un program de reorganizare. Lichidatorii spun ca ponderea planurilor de reorganizare reusite este de doar 10%, fapt care arata lipsa de maturiate a economiei. Cu alte cuvinte, doar 1-2% din companiile insolvabile reusesc sa se redreseze prin intermediul unui plan de restructurare.



Rata insolventiei din economia romaneasca, reprezentand ponderea companiilor aflate in faliment sau reorganizare, s-a ridicat la 1,63% anul trecut, ceea ce situeaza Romania pe o pozitie de mijloc inrtr-un clasament mondial. La cele doua extreme se afla Austria si Luxemburg cu o rata de peste 2%, pe de o parte, si Italia, Spania Portugalia sau Grecia pe de alta parte, cu rate mai mici de 0,3%. "Numarul mare de falimente apare in economiile sanatoase, acolo unde "tesuturile" economice nesanatoase sunt eliminate rapid," spune Emilian Radu. Pe de alta parte, spune el scaderea numaruli de companii aflate in faliment in economia romaneasca este un indicator al evolutiei reformelor economice. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO