Prima pagina

Lipsa cotatiilor online a alungat speculatorii de pe Bursa

Lipsa cotatiilor online a alungat speculatorii de pe Bursa
02.03.2005, 00:00 20



Valoarea tranzactiilor de la Bursa de Valori a scazut drastic ieri la aproape o treime din media ultimei luni de tranzactionare in prima zi in care Bursa nu a mai oferit gratuit investitorilor pe Internet informatii in timp real privind cotatiile actiunilor si ordinele de tranzactionare afisate pe piata. Valoarea tranzactiilor de ieri a fost de 5,5 milioane de euro, fata de 13 milioane de euro cat a fost media zilnica din luna februarie.



"Astazi au fost ordine mult mai putine de tranzactionare si prin urmare tranzactii mai putine, iar clientii ne-au sunat mai mult sa ne intrebe de evolutia pietei," spune Grigore Chis, director de tranzactionare la SSIF Broker, cea mai mare societate independenta de brokeraj.



Bursa a luat decizia de a oferi incepand cu 1 martie informatiile privind evolutia in timp real a pietei contra unui abonament de 50 de dolari (38 de euro) pe luna. Investitorii pot accesa insa gratuit informatii intarziate cu 30 de minute privind evolutia pietei.



"Scaderea lichiditatii a coincis intr-adevar cu lipsa informatiilor gratuite, iar aceasta a avut in mod cert o influenta asupra lichiditatii, dar aceasta este greu de cuantificat, pentru ca valoarea tranzactiilor a scazut la mai putin de jumatate fata de ziua anterioara", spune Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transaction.



O valoare mai mica a tranzactiilor decat ieri s-a inregistrat in ultima luna doar in ziua cand sistemul de tranzactionare al Bursei a cazut dupa aproape o ora de la deschiderea pietei, iar tranzactiile nu s-au reluat. O valoare mai mare a tranzactiilor s-a realizat chiar si in cele trei zile cand companiile de la categoria a II-a a pietei au fost oprite de la tranzactionare pentru a fi transferate pe sistemul de tranzactionare Arena.



Lipsa informatiilor gratuite in timp real i-a afectat mai ales speculatori, care incearca sa castige de pe urma fluctuatiilor zilnice ale preturilor, in cazul informatiilor privind ultimele tranzactii de pe piata si volumul ordinelor de tranzactionae afisate. "Clientii nostri nu sunt speculatori, nu am observat nici o influenta a lipsei cotatiilor in timp real pe site-ul Bursei", spune Adrian Manaila, directorul Elda Invest.



Stere Farmache, directorul general al Bursei, sustine ca nu crede ca lipsa informatiilor gratuite online a influentat lichiditatea pietei, dar spune ca mai multi investitori s-au plans ieri ca nu au putut obtine informatii despre piata. "Acest proiect a fost anuntat din timp, iar informatiile exista, dar sunt intarziate. Nu cred ca introducerea vizualizarii contra-cost a influentat lichiditatea de pe piata. Suma de 50 de dolari nu este mare pentru un investitor care speculeaza intra-day. Am primit intr-adevar cateva email-uri de la investitori care se plangeau ca nu mai pot accesa informatiile despre piata", a declarat Stere Farmache, directorul BVB. El a mai spus ca Bursa a semnat deja contracte cu cativa investitori pentru oferirea de informatii in timp real.



"Trebuie sa trecem intr-o alta etapa pentru ca nici una din bursele mari din lume nu ofera gratuit cotatii online. Desi taxa pentru vizualizare pare un cost de tranzactionare in plus, aceste costuri vor scadea pentru ca intentionam sa continuam politica de reducere a comisioanelor de tranzactionare", a mai spus directorul BVB.



Problema vizualizarii informatiilor in timp real de catre investitori ar putea fi rezolvata o data ce brokerii vor incepe sa furnizeze pe Internet informatii in timp real despre evolutia pietei. In ultimii ani tot mai multe societati de brokeraj, cum ar fi Vanguard sau Estinvest, au oferit clientilor posibilitatea de a lansa ordine de tranzactionare pe Internet, dar informatiile pe care le ofera despre piata sunt reduse.



"Noi lucram in prezent pentru a oferi clientilor pe Internet informatii in timp real despre piata si banuim ca si alti brokeri fac la fel. Lichiditatea pietei isi va reveni probabil dupa ce clientii vor avea acces la informatiile in timp real despre piata oferite de brokeri", spune Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transaction.



Bursa si-a revenit ieri dupa doua zile de scaderi semnificative. Toti cei trei indici ai pietei au incheiat ziua la valori mai mari fata de ziua precedenta. Lichiditatea pietei va continua sa scada probabil si azi, companiile listate la Categoria I, mai putin SIF-urile urmand sa fie suspendate de la tranzactionare. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO