Prima pagina

Lupta pentru Sicomed devine tot mai dura

01.12.2005, 20:57 17

Fondul american de investitii QVT Fund continua sa cumpere masiv actiuni Sicomed, sperand ca ii va convinge pe cehii de la Zentiva sa mareasca pretul din oferta publica pe care o deruleaza, desi CNVM a respins contestatia americanilor prin care acestia cereau invalidarea ofertei pe motiv ca pretul este prea mic.

Reprezentantii fondului spun ca au depasit pragul de 10% din actiunile Sicomed, detinand acum actiuni in valoare de peste 15 milioane de euro. Depasirea pragului de 10% le permite americanilor sa solicite convocarea unei Adunari Generale a Actionarilor.

Zentiva ofera 1,37 lei/actiune pentru cele 49% din Sicomed pe care nu le detine. QVT sustine ca pretul in dolari promis de cehi este mai mare decat cel oferit daca se ia in calcul cursul actual al dolarului. Fondul vrea cel putin 1,5 lei/actiune.

"Avem de gand sa cerem convocarea unei Adunari Generale a Actionarilor pentru analizarea termenilor ofertei Zentiva. De asemenea, avem de gand sa angajam o institutie financiara internationala specializata care sa intocmeasca un raport independent pentru actionarii minoritari privind valoarea companiei.

Credem in continuare ca pretul corect pentru o actiune Sicomed este de 1,5 lei/actiune, la actualul curs de schimb leu-dolar, iar daca Zentiva vrea sa cumpere detinerile actionarilor minoritari, trebuie sa plateasca cel putin acest pret", spune Angelo Moskov, managerul QVT.

Reprezentantii Zentiva nu au putut fi contactati pentru a comenta aceasta situatie. In plus, reprezentantii fondului spun ca nu vor vinde pachetele de actiuni detinute in cazul in care cehii nu majoreaza pretul, impiedicand astfel Zentiva sa delisteze compania. Actiunile Sicomed au fost ieri cele mai tranzactionate de la Bursa, cu operatiuni in valoare de aproape 3 mil. euro. Actiunile au incheiat ziua la 1,37 lei/actiune. Zentiva a preluat pachetul majoritar de la Sicomed platind 102 milioane de dolari pentru pachetul majoritar, tranzactie care a evaluat compania la 200 de milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO