Prima pagina

Majorarea impozitului pe castigurile de capital, amanata cu o luna

23.03.2005, 00:00 14


Majorarea impozitului pe castigurile din dobanzi si cele de pe piata de capital obtinute de persoanele fizice va fi amanata cu o luna, pana la 1 mai, pentru ca institutiile implicate sa fie pregatite pentru aplicarea reglementarilor, a anuntat ieri ministrul finantelor publice Ionut Popescu, dupa o intalnire cu senatorii coalitiei guvernamentale.


"Am considerat ca si bancile, atunci cand vor calcula nivelul impozitelor la dobanzi, si societatile de brokeraj, in cazul castigurilor de pe piata de capital, au mare nevoie de timp pentru a-si pune la punct programele informatice. Ne-am gandit sa introducem aceasta masura incepand cu 1 mai, deci sa aiba practic o luna si cateva zile la dispozitie", a declarat Ionut Popescu.


In urma cu o saptamana, Popescu anunta ca modificarile urma sa intre in vigoare la 1 aprilie, si nu la 1 martie, asa cum lasasera sa se inteleaga o serie de declaratii ale premierului Calin Popescu Tariceanu si ale negociatorului-sef cu FMI, vicepremierul Adriean Videanu.


Ministrul finantelor a prezentat ieri senatorilor principalele prevederi ale ordonantei de modificare a Codului fiscal. Printre acestea se regaseste si majorarea de la 1% la 10% a impozitului pentru castigurile obtinute din vanzarea de actiuni si proprietati imobiliare si dobanzi.


Potrivit ministrului finantelor, la impozitul pe castigurile de capital, impozitul pe dobanzi si impozitul pe tranzactiile imobiliare vor fi majorate la 16% la 1 ianuarie 2006. Ionut Popescu a precizat insa ca majorarea accizelor va fi aplicata de la 1 aprilie.


Conform proiectului, in exercitiul fiscal 2005, stabilirea cotei de impozit care se aplica pentru veniturile sub forma de dobanzi, dar si pentru castigul din transferul titlurilor de valoare se determina pe baza de pro-rata temporis, luand in calcul o cota de impunere de 1% pentru perioada de pana la 30 aprilie 2005 si de 10% dupa data de 1 mai 2005, indiferent de valoarea de la 1 mai a depozitului bancar sau a actiunilor detinute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO