Prima pagina

Ministru Popescu nu stie de nici o problema din energie cu FMI

23.07.2003, 00:00 7

In ciuda declaratiilor facute de ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, potrivit caruia nivelul incasarilor companiilor de utilitati ramane in capul listei de discutii cu FMI, ministrul economiei si comertului spune ca toate tintele convenite au fost atinse.
"Vreau sa remarc progresele in sistemul energetic national. Ne-am atins toate tintele prevazute in acordurile cu Fondul Monetar International si Banca Mondiala, am avut o usoara diferenta in iunie, cand ne-am concentrat puterea (n.r. - electrica) pe carbune. Dar toate tintele au fost atinse si le-am precizat asta si celor de la FMI", a declarat ieri Dan Ioan Popescu, ministrul de resort, in cadrul unei conferinte de presa tinute la sediul Electrica.
Declaratiile vin in contradictie cu cele facute in mod repetat de alt membru al cabinetului Nastase, angajat deasemenea in discutiile cu FMI, ministrul de finante Mihai Tanasescu, care mentiona in fruntea listei de discutii incasarile la utilitati, alaturi de cresterea rapida a creditului neguvernamental. In plus, FMI cere masuri pentru mentinerea tendintei de disciplinare a clientilor sectorului energetic.
Nivelul arieratelor in sistemul energetic atinsese in urma cu trei luni un nivel de 66.000 miliarde lei (peste 2 miliarde dolari), iar tendinta de crestere acestora a fost recunoscuta in mai multe randuri de insusi ministrul Popescu.
Pentru incheierea unui nou memorandum suplimentar cu FMI, ministerul economiei trebuie sa vina cu inca un plan de disponibilizari in sectorul energetic, care sa includa si inchiderea mai multor mine. De asemenea, trebuie sa propuna planuri de restructurare individuale pentru reducerea blocajului financiar in care sunt prinse marile companii din subordinea ministerului. Romgaz, Termoelectrica, Distrigaz Nord, Distrigaz Sud sau Electrica au niveluri impresionante ale creantelor, devenind la un moment dat "banca pentru agentii economici", potrivit lui Popescu.
Potrivit memorandumului incheiat de autoritatile romane cu FMI, gradul de incasare a facturilor emise de Distrigaz Sud, Distrigaz Nord si Electrica trebuia sa ajunga, la sfirsitul lunii iunie, la 95%.
De asemenea, societatea Termoelectrica si unitatile transferate in subordinea autoritatilor locale trebuiau sa atinga, pina la finele lunii iunie, un grad al incasarilor de 94% in cazul energiei electrice si de 84% pentru energia termica.
adrian.mirsanu@zf.ro
; razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO