Prima pagina

Mitrea confirma: vant slab pe litoral

24.07.2003, 00:00 13

Gradul de ocupare al structurilor de pe litoral la inceputul lunii iulie a fost de circa 41-42%, mult mai scazut decat in aceeasi perioada a anului precedent, a declarat ieri Miron Mitrea, ministrul transporturilor, constructiilor si turismului.
Astfel, ministrul a confirmat ieri ceea ce operatorii au declarat pana acum, si anume faptul ca sezonul estival este mai slab decat in anii precedenti. Iar aceasta evolutie a avut loc in pofida faptului ca inceputul de sezon se anunta mai bun, avand in vedere ca in luna iunie, rata medie de ocupare s-a situat la 39%, ceva mai ridicata decat in 2002.
La inceputul anului, atat fostul ministru al turismului Dan Matei Agathon, cat si patronii de hoteluri erau mai mult decat optimisti in ceea ce priveste evolutia litoralului in aceasta vara. Ministrul anunta o dublare a contractelor cu operatorii straini, in timp ce hotelierii, chiar rezervati din cauza razboiului, considerau ca vor incasa mai mult in acest an. "Sezonul estival 2003 va fi mai bun decat 2002, daca razboiul se va termina repede. Hotelurile s-au privatizat, iar concurenta s-a intensificat", spunea omul de afaceri George Copos, patronul grupului de firme Ana, care detine, printre altele, hotelurile Astoria si Europa din Eforie Nord.
Previziunile lor nu s-au indeplinit. Dar care ar fi cauzele? "Preturile mari si serviciile proaste". Acesta este raspunsul pe care il dau toti specialistii din turism cand sunt intrebati de ce nu mai merg turistii pe litoralul romanesc. Daca pana acum numarul turistilor straini a crescut in paralel cu scaderea numarului romanilor, in acest an hotelierii de pe litoral se confrunta si cu absenta turistilor straini.
"Preturile pe litoralul romanesc sunt comparabile cu cele din Spania, Grecia sau Italia si mai mari decat cele din tarile cu care suntem in concurenta directa - Bulgaria, Turcia", a evidentiat Mitrea.
De aceeasi parere sunt si reprezentantii agentiilor de turism. "Tarifele din Romania le depasesc pe cele din Bulgaria, Turcia sau chiar Tunisia, tari care au in plus o infrastructura si o calitate a serviciilor net superioare", a spus Doru Glavan, director general al agentiei de turism Latina din Constanta. Ca urmare, in acest an numarul turistilor straini va scadea cu 5-6%, in timp ce pierderea financiara ar putea fi chiar mai mare, de ordinul zecilor de milioane de dolari, a adaugat Glavan.
Mai mult decat atat, anul viitor ar putea fi chiar mai slab. "Hotelurile au inceput acum sa scada preturile, dar este tarziu, avand in vedere ca tarifele au fost stabilite inca de anul trecut. Noi le cerem (hotelierilor - n.r.) in fiecare an tarife competitive pe piata internationala, iar acum le-am spus sa poarte negocieri la preturi mai bune pentru a mai avea turisti in sezonul viitor", a adaugat directorul Latina, agentie care reprezinta in Romania tour-operatorul german Thomas Cook, una dintre cele mai mari companii de profil din Europa.
Anul trecut, pe litoralul romanesc au sosit 724.000 de turisti, in crestere cu 3% fata de sezonul precedent, insa in principal ca urmare a fluxului de turisti straini, care a crescut cu 15%, de la 54.000 in 2001, pana la 64.000, in timp ce numarul turistilor romani a scazut usor de la 662.000 la 660.000.
Deja unele hoteluri au lansat oferte speciale, care se adreseaza mai ales pietei romanesti, a completat Iulian Andrei, directorul Touring Eurolines, tour-operator care reprezinta interesele altei mari companii turistice europene ITS. "In conditiile unui grad de ocupare redus, este normal sa scazi preturile, propunand diverse oferte speciale pentru sfarsitul sezonului, in special", a spus Andrei.
Pe de alta parte, Dragos Raducan, secretar general al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) considera ca nu este normal sa reduci preturile in plin sezon. "Situatia de pe litoral este provocata de greseli de marketing si de preturi. Au fost proprietari care s-au grabit sa-si recupereze investitiile si au cerut tarife prea mari, netinand seama de faptul ca puterea de cumparare nu a crescut in acelasi ritm cu inflatia", a spus reprezentantul FPTR.
De altfel si Miron Mitrea le-a recomandat hotelierilor sa diminueze tarifele pentru serviciile de cazare si masa de pe litoral, in cadrul unei intalniri cu reprezentantii proprietarilor de hoteluri. Pe de alta parte, Viorel Paunescu, presedintele Companiei Hoteliere Intercontinental - care detine hotelurile Intercontinental si Lido din Bucuresti si Rex din Mamaia -, sustine ca hotelurile nu pot reduce tarifele, deoarece fiscalitatea este ridicata.


TVA la turism - 9%
O varianta pentru scaderea fiscalitatii ar fi reducerea taxei pe valoarea adaugata la serviciile de turism. "Vom incerca sa adoptam o cota redusa a TVA la turism, de 9%. Cred ca turismul merita acest lucru", a spus ministrul.
Oficialul MTCT a afirmat ca, incepand din luna septembrie, va fi constituit un grup de lucru, format din reprezentantii patronatelor din turism si cei ai ministerului, care va analiza problemele legate de fiscalitatea din turism. ”Am hotarat ca, impreuna cu Ministerul Finantelor Publice, sa facem un program de evaluare a taxelor pe urmatorii cinci ani, astfel incat investitorii sa-si poata construi planurile de afaceri pe niste previziuni oficiale", a spus Mitrea.
Pe de alta parte, proprietarii de hoteluri ar putea aloca anumite sume de bani pentru constituirea unui fond de dezvoltare a turismului. ”Ministerul va construi din punct de vedere institutional acest fond, urmand ca administrarea lui sa fie privata”, a mai spus Mitrea. El nu a precizat modalitatea de functionare a acestui fond si nici sursele de finantare, mentionand doar ca va functiona ca un parteneriat public-privat.


200 mil. euro de la BEI
Pe langa banii stransi in acest fond, turismul ar putea beneficia si de fonduri de la Banca Europeana pentru Investitii (BEI). Institutia financiara internationala ar putea acorda, in circa doi ani, credite in valoare de 200 de milioane de euro, pentru doua proiecte destinate dezvoltarii turismului din Romania, a declarat Mitrea.
”Am prezentat astazi (n.r. miercuri) reprezentantilor patronatului din turism doua proiecte pe care le-am discutat cu BEI si care vizeaza pe de-o parte acordarea unui credit de 50 de milioane de euro destinat investitorilor privati si, pe de alta parte, a unui imprumut de 150 de milioane de euro, contractat de statul roman, care va fi utilizat pentru dezvoltarea infrastructurii «grele» necesare turismului - drumuri, aeroporturi, cai ferate, alimentari cu apa", a precizat Mitrea.
El a spus ca reprezentantii patronatelor vor fi consultati in privinta zonelor spre care vor fi orientate investitiile pentru modernizarea infrastructurii.
”Creditul de 50 de milioane de euro va fi destinat operatorilor privati, care il vor putea utiliza pentru constructia sau modernizarea de hoteluri, restaurante si baze de tratament. Am convenit cu totii ca una dintre problemele pe care le are turismul este faptul ca imprumuturile au maturitati foarte mici, iar faptul ca acestea trebuie returnate in trei-cinci ani creeaza presiuni mari pe preturi, care duc, in final, la performanta mai slaba in turism. Creditele BEI au o maturitate mai mare si dobanzi mai reduse, ceea ce ii va ajuta pe cei care fac investitii in turism”, a adaugat ministrul.


"Europa este o idee"
Referindu-se la proiectele initiate de fostul ministru al turismului Dan Matei Agathon, Mitrea a declarat ca cea mai mare parte a acestora vor fi continuate. "Unele dintre proiecte sunt viabile, altele mai putin, insa toate sunt actiuni de promovare, nu de investitii", a mentionat ministrul.
Mitrea a mai spus ieri ca realizarea statiunii Europa pe litoral - tot o initiativa a lui Dan Matei Agathon - reprezinta "o idee si nu un proiect". ”Nu exista un proiect, in sensul in care eu inteleg un proiect - un desen, un studiu de fezabilitate - ci exista o idee care se numeste statiunea Europa”, a spus el.
Viziunea lui Mitrea este insa diferita decat a fostului ministru. "Sistemul de statiuni cu mari hoteluri nu mai poate fi aplicat. Cred ca mai degraba pe anumite zone de pe litoralul romanesc, intre Sulina si Mamaia, care au un farmec deosebit prin salbaticia lor, putem veni cu un tip de constructii adaptate, casute sau bungalow-uri, ascunse in natura, la fel ca in nordul Sardiniei”, a apreciat Mitrea.
Agathon propunea constructia unei noi statiuni de la zero pe o suprafata de 500 de hectare, pe unul dintre cele sase amplasamente analizate, si anume Sulina, bratul Sfantu Gheorghe, Gura Portita, Grindul Ghituc, Costinesti Sud - Tatlageac si Vama Veche - 2 Mai, care ar fi necesitat investitii de aproape un miliard de dolari. Studiile preliminare propuneau dezvoltarea a 1.000 de locuri in hoteluri de patru stele si a 2.000 de locuri in hoteluri de trei stele. Pe langa acestea, ar fi existat si alte 4.000 de locuri in minihotelurile de trei si doua stele, in timp ce vilele de patru si trei stele ar fi asigurat 1.000, respectiv 700 de locuri. Proiectul viza si construirea unor sate de vacanta de trei si doua stele, ca si a unui camping de trei stele.
bogdan.neagu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO