Prima pagina

MWirTek: ajungem la 500 de softisti in patru ani

07.09.2006, 20:10 10

Compania daneza WirTek va angaja in Romania aproximativ 450 de softisti la punctul sau de lucru din Cluj-Napoca. Ei vor fi implicati in dezvoltarea de software pentru tehnologiile wireless, WirTek avand contracte cu producatori de telefoane mobile precum Nokia, Motorola, Siemens sau Texas Instruments. Investitiile realizate pana acum in Romania de WirTek se ridica la aproximativ 300.000 de euro.
Concurenta pe softisti este din ce in ce mai mare, atat firmele romanesti, cat si nume ca HP, Siemens, Oracle, Microsoft sau Adobe luptandu-se pe cei 5.000 de softisti care ies anual din facultatile de profil. Numarul de romani care lucreaza in sectorul de software si servicii ajunsese anul trecut la circa 35.000, iar salariul mediu net al unui programator roman este de aproximativ 500 de euro.
Daca business-planul companiei daneze va fi pus in aplicare, firma va angaja in patru ani circa 10% din numarul anual de absolventi ai facultatilor cu profil IT. WirTek are la aceasta data acum 19 angajati la Cluj-Napoca, insa, pana la sfarsitul anului, compania estimeaza ca va ajunge la 40. WirTek cumparat, la sfarsitul lunii iunie, o firma de soft din Cluj, Codewizards.
"Decizia de a prelua compania din Romania a fost determinata de faptul ca ei lucrau deja pentru Siemens, ceea ce a adus un plus portofoliului nostru de clienti", a declarat pentru ZF Transilvania Kim D. Jensen, Quality assurance manager in cadrul WirTek. Pentru ca Europa de Vest a ajuns o zona destul de scumpa, compania a ales Romania. "Aveam de ales intre Europa de Est sau Asia si am ales prima varianta, in primul rand pentru ca diferenta de fus orar nu este atat de semnificativa.
De asemenea, piata romaneasca are un potential mare de dezvoltare pe segmentul pe care noi activam, si anume, software pentru tehnologiile wireless. Vrem sa avem aici si un departament de vanzari, care sa se ocupe de potentialii clienti de pe piata locala, deoarece aici sunt deja prezente multe dintre firmele cu care noi deja colaboram", a spus Jensen. WirTek estimeaza ca locatia din Cluj va deveni un centru de productie si dezvoltare.
WirTek are in prezent, 43 de angajati in Danemarca si un profit de aproximativ 400.000 de euro, la o cifra de afaceri anuala de 3,5 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO