Prima pagina

Nestor ar putea fuziona cu o casa locala sau internationala de avocatura

02.11.2004, 00:00 8

Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, una din primele trei case de avocatura de pe piata romaneasca a avocaturii de afaceri, nu exclude posibilitatea de a fuziona in viitor cu o casa locala sau cu un jucator international. Romania este in acest moment in atentia firmelor de avocatura de talie regionala, care cauta sa se extinda aici prin infiintarea de birouri sau preluarea celor existente pe piata.
"Suntem adeptii cresterii organice, dar in acelasi timp privim cu interes posibilitatea unor fuziuni pe plan local si nu respingem o propunere interesanta venita din partea unui jucator international", a declarat pentru ZF Ion Nestor, fondator si managing partner al firmei Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen. El afirma ca pana acum a primit patru propuneri pentru a-i fi cumparata afacerea, dar a refuzat de fiecare data.
Nestor sustine ca piata avocaturii de business, evaluata la circa 25 - 30 mil. $ pe an, va intra intr-o faza de restructurare, in care vor avea loc fuziuni, intrari pe piata ale marilor firme internationale in contextul apropiatei integrari a Romaniei la Uniunea Europeana.
"In urmatorii doi ani, se vor produce schimbari pe piata avocaturii de business, se vor produce pe rand fuziuni, achizitii, restructurari la casele de avocatura romanesti. Acestea vor cauta solutii nu neaparat sa se asocieze, cat sa mai reziste. O fuziune creaza o sinergie, pentru asta trebuie sa fie un fit. Vor rezista firmele mari si medii si care vor oferi o gama larga de servicii si de buna calitate, branduri locale si vor avea in componenta "piese grele", spune Ion Nestor.
Piata locala este acum dominata de catre trei mari case de avocatura - Musat & Asociatii (fondata de catre George Musat), Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) si Linklaters Miculitii si Asociatii, al caror nivel de onorarii incasat intr-un an este estimat de surse din piata la 4 - 5 mil. $ pe an. Acestia sunt urmati de un grup de 10 - 15 jucatori de talie medie, care ar putea intra in vizorul unor concentrari pe piata.
Pana acum, puternicele case de avocatura londoneze din asa - numitul "Magic Circle", care domina arena tranzactiilor internationale din Europa si din lume, nu au intrat in Romania, cu o singura exceptie: firma Linklaters, care a facut acest pas acum patru ani.
"Ce ne invata teoria? Firmele mari de avocatura se deplaseaza intr-o noua jurisdictie, cand se atinge o masa critica a afacerii si a necesitatii de servicii juridice. Intrarea unei firme internationale de avocatura reprezinta o investitie ca oricare alta", explica Ion Nestor.
"Sa preiei un birou local tine de maturitatea pietei. O firma internationala de avocatura se grefeaza cel mai bine pe o casa de avocatura mica, vioaie, care are resurse proprii, in care poate fi implementat know how si poate fi integrata intr- o retea de birouri", mai spune acesta.
Avocatura de afaceri va suferi in urmatorii ani schimbari determinate pe de o parte, de terminarea marilor privatizari, respectiv de accederea la UE.
"Terminarea marilor privatizari va marca un moment de cumpana pentru piata avocaturii de business. Firmele internationale au retetarul. Noi am avut o oportunitate, o fereastra pe piata locala, unde firmele mari de avocatura au lipsit, iar noi ne-am putut dezvolta in acest interval de timp", explica Nestor.
"Ma astept ca incheierea privatizarilor, probabil prin 2006, sa produca imediat un declin al pietei avocaturii de business, timp in care se va produce o sortare a jucatorilor de pe piata, dupa care aceasta isi va reveni treptat. Accederea la UE va crea o acuta nevoie de servicii juridice in anumite ramuri de drept - concurenta, mediu (inclusiv pe zona de litigii), dreptul muncii, proprietate intelectuala, real estate, care este noua stea a afacerilor. Daca vom evolua bine inseamna ca piata va merge bine, inseamna ca trendul va fi pozitiv si se intrunesc conditiile pe piata pentru intrarea pe piata a firmelor internationale, greilor avocaturii", spune Nestor.
NNDKP, implicata in acest an in privatizarea Petrom, Electrica si a Distrigazurilor, mizeaza pentru acest an pe un profit net record pentru ultimii 4 ani, cu 20% mai mare fata de 2003. Valoarea tranzactiilor incheiate a crescut cu 25% fata de anul trecut, cea mai mare pondere avand-o fuziunile si achizitiile.
NNDKP este condusa de noua parteneri, avand in total 47 de avocati si 4 consultanti specializati.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO