Prima pagina

Norii negri ai inflatiei si ai deficitului extern, la orizont

Norii negri ai inflatiei si ai deficitului extern, la orizont
01.04.2005, 00:00 12

Risc de crestere a inflatiei pana la 8,5%, pe care BNR inca ezita sa si-l asume oficial, deficit comercial pe primele doua luni cu 84% mai mare decat in 2004, crestere a creditului in valuta cu peste 57% in prima luna a anului - iata contextul secvential in care Romania reia negocierile cu FMI, cu prilejul vizitei pe care o delegatie oficiala o va face la Washington din 14 aprilie.


Potrivit unor surse guvernamentale, un asemenea context nu poate decat sa intareasca hotararea Fondului de a impune partii romane o clauza de siguranta, fara de care acordul nu va putea fi incheiat: guvernul trebuie sa-si ia angajamentul ca va recurge la neconvenabila majorare a cotei de TVA sau/si a cotei unice de impozit in cazul in care nu va reusi sa stranga la buget suficiente venituri pentru a pastra un deficit minim, care sa atenueze presiunile inflationiste si derapajul extern.


Cel putin deocamdata, responsabilii guvernamentali nu se arata prea incomodati de o asemenea clauza, avand convingerea ca nu vor aparea motive pentru ca aceasta sa intre in functiune. Ramane de vazut.


In acelasi context, revin in discutie solicitarile FMI de adoptare a unor noi masuri administrative de control al expansiunii creditului, mai ales pe segmentul in valuta.


Negocierile programate peste doua saptamani vor fi conduse din partea romana de aceasta data de ministrul finantelor Ionut Popescu, asistat de guvernatorul BNR Mugur Isarescu.


Unul dintre factorii de risc cei mai vizibili in acest moment il constituie amplificarea presiunilor inflationiste si mentinerea unui trend accentuat de deteriorare a balantei comerciale, care se va reflecta intr-un deficit de cont curent deja mai mare cu 55 mil. euro in ianuarie 2005 fata de ianuarie 2004.


In aceste conditii, BNR se codeste sa anunte o marja de risc privind atingerea tintei de inflatie stabilita la 7%. Pe fondul aglomerarii anticipatiilor de crestere a inflatiei, atat la nivelul analistilor, cat si al oamenilor de afaceri, viceguvernatorul BNR Cristian Popa, responsabil cu politica monetara, vorbeste despre posibilitatea aparitiei unor evenimente "care pot fi contracarate mai greu de banca centrala". Drept pentru care banda de variatie a ratei de inflatie pentru anul acesta ar putea fi mai larga, de pana la +/- 1,5%.


Mai raman de adaugat afirmatiile guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, conform carora banca centrala va continua sa utilizeze ca instrument pentru dezinflatie atat cursul de schimb, cat si rezervele si volumul creditarii. Adica data fiind imposibilitatea guvernului de a mai reduce din cheltuielile publice fara sa impinga sectorul bugetar spre producerea de arierate, ramane ca tot instrumentele monetare ale BNR sa taie din avantul inflatiei. Iar aprecierea leului este cel mai eficient, desi inseamna sacrificarea balantei externe.


Valul de cresteri ale preturilor tinde sa capate proportii amenintatoare chiar pentru o tinta de inflatie de 8,5%. Astfel, compania Petrom a anuntat majorarea pretului benzinelor cu 1.600 lei/litru si pe cel al motorinelor cu 1.700 lei/litru, ca urmare a cresterii accizelor pentru produse petroliere, de la 1 aprilie. Apoi, pretul gazelor naturale creste, in medie, cu 20%, la care se adauga introducerea unui abonament lunar de pana la 12.000 de lei/zi. In plus, vor fi introduse accize pentru unele produse precum pacura, gazul natural utilizat drept carburant si electricitatea. Adica tot atatea motive de crestere a costurilor de productie si transport.


Pana pe 14 martie vor fi disponibile si date mai clare privind evolutia veniturilor bugetare in primul trimestru, respectiv masura in care ultimele majorari de impozite, la care s-ar adauga sperietoarea pedepsei cu inchisoarea pentru orice fapta de evaziune fiscala, vor ajuta bugetul sa ramana o parghie cat de cat eficienta pentru descurajarea inflatiei si a deficitului extern. Altminteri, probabil ca FMI nu va mai lasa guvernului loc de intors in fata solutiei majorarii TVA - la randul sau generatoare de inflatie, dar inhibitoare a freneziei consumului, sau a cotei unice - oricat de sinucigasa ar parea din punct de vedere politic.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO