Prima pagina

Noul sef al CSA a interzis vanzarea RCA la taraba

Noul sef al CSA a interzis vanzarea RCA la taraba

Angela Toncescu: Asigurarile RCA nu se vor mai vinde ca rosiile in piata

12.07.2006, 19:36 26

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a interzis companiilor de asigurari sa mai vanda polite de asigurari de raspundere civila (RCA) pe strada, la taraba sau in masini.
"Companiile trebuie sa vanda aceste polite la sediile lor sau la sediul agentilor, nu ca rosiile in piata", a spus Angela Toncescu, presedintele Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.
Aceasta este prima masura luata de Angela Toncescu ca presedinte al Consiliului CSA, printr-o circulara trimisa companiilor de asigurari acum cateva zile.
Masura era insa asteptata pe piata de profil, fostul presedinte al Consiliului, Nicolae Crisan, afirmand in ultima perioada ca CSA pregateste o reglementare in acest sens.
Angela Toncescu a argumentat ca datele de identificare ale politei si detinatorului acesteia trebuie trimise in termen foarte scurt in noua baza de date CEDAM, care compara numarul politelor de asigurare cu cel al masinilor inmatriculate.
In plus, politele completate in conditii improprii pot contine erori care sunt greu de remediat.
Noul presedinte al CSA a mai explicat ca firmele de asigurari sunt responsabile de conditiile de vanzare a politelor si nu agentii, care vand aceste polite prin mandat. Pentru cele care nu se conformeaza, legea prevede de la avertisment pana la suspendarea dreptului de a vinde polite RCA.
"Ideea este buna. Problema pe care o vad eu este ca nu intotdeauna noi putem controla acest fenomen. Nu stiu cine unde vinde, prin ce piata, prin ce toneta. Si noi avem probleme cu agenti care vand pe unde vor. Decizia este foarte greu de pus in aplicare", a spus Octavian Manastireanu, directorul general al Ardaf, companie care are in portofoliu mai mult de jumatate polite RCA.
Ar putea scadea vanzarile? "Din punctul meu de vedere, vanzarile n-ar trebui sa scada din acest motiv", a spus Manastireanu.
Liviu Stoicescu, director pe asigurari auto la Omniasig si presedintele Biroului Asiguratorilor Auto din Romania, afirma ca cei care vand pe strada sunt de obicei asa-numitii brokerii "de RCA", care folosesc sute sau chiar mii de agenti in perioadele de varf. "Sunt brokeri mici, care dezvolta o activitate paralela cu societatea de asigurari", a spus Stoicescu. El afirma ca reglementarea se poate aplica. "E chestie de vointa a asiguratorului. Dar si agentul, si brokerii trebuie sa fie sanctionati, pentru ca si ei sunt sub jurisdictia CSA. Cu ce sunt eu de vina ca nu stiu ce agent al unui broker vinde o polita la o taraba, daca eu mi-am avertizat in acest sens toti brokerii si agentii?", a conchis Stoicescu.
Angela Toncescu a fost numita in functia de presedinte al Consiliului CSA pe 4 iulie 2006, fiind propusa de PNL.
Ea a fost pana in 2004 director la Asirom, una din primele trei companii de asigurari din Romania si printre putinele companii mari cu capital autohton, controlata de omul de afaceri Ioan Niculae, prin grupul Interagro. Apoi a fost directorul unei companii mai mici, specializata pe asigurari de calatorie in strainatate, RAI Asigurari.
Noul presedinte al CSA afirma ca a devenit membra a PNL (la organizatia din Buzau) imediat dupa ce a plecat de la Asirom, in 2004. "M-am gandit ca este cazul sa ma implic si in politica", a explicat ea, care a tinut sa adauge ca a fost votata in unanimitate in Parlament, de toate partidele.
Toncescu, 53 de ani, lucreaza in asigurari de 29 de ani, prima data la ADAS (fosta Administratie a Asigurarilor de Stat), apoi la Asirom, unde a preluat functia de director general in 1997, imediat dupa preluarea controlului fostei companii de stat, printr-o majorare de capital, de catre omul de afaceri Ioan Niculae. Ea este absolventa a Facultatii de Cibernetica Economica din cadrul ASE.
In viziunea noului presedinte al CSA, de la data aderarii asiguratorii trebuie sa monitorizeze foarte atent rezultatele financiare pe care le obtin. "Pe ansamblul anului 2005, companiile de asigurari generale au fost pe pierdere. Aceasta evolutie nu se datoreaza numai asigurarilor auto (unde creste daunalitatea ca urmare a majorarii preturilor la service-uri si a frecventei daunelor - n.red.), ci si cresterii cheltuielilor cu despagubirile pe fondul inundatiilor, ca si intrarii pe noi linii de business".
In 2005, companiile de asigurari generale au inregistrat profituri totale de aproape 16 mil. euro si pierderi totale de 31 milioane de euro, ceea ce inseamna o pierdere neta pe acest sector de 15 mil. euro, fata de 11 milioane de euro profit net anul anterior.
Pierderi mari au avut doua companii controlate de investitori autohtoni - Asirom (10 mil. euro) si Astra (6 mil. euro), urmate de Generali (4 mil. euro).
Este un pericol pentru industrie cresterea pierderilor? Exista riscul decapitalizarii?
"Companiile cu pierderi din activitatea de asigurari auto nu au decat sa majoreze primele de asigurare. Comisia va lua toate masurile ca societatile sa respecte coeficientii de solvabilitate, sa-si constituie rezervele suficient si sa aiba personal specializat care sa fie competent sa rezolve daunele", s-a angajat Toncescu.
Inca nu este clar ce pozitie va adopta noul presedinte al CSA in ceea ce priveste mentinerea prevederii actuale de la RCA prin care asiguratii trebuie sa instiinteze compania cu 30 de zile inainte de expirarea politei daca vor sa nu mai prelungeasca contractul.
Aceasta prevedere a fost contestata de o parte dintre asiguratori. "Studiem in acest moment problema. Exista o comisie de specialisti care vor face propunerea de modificare a normei", a spus Toncescu.
Prioritatile sale sunt conformarea legislatiei si practicii din asigurarile RCA la cerintele UE, supravegherea societatilor de asigurari sa respecte reglementarile emise de CSA si adaptarea normelor la cerintele pietei. "Imi doresc ca piata asigurarilor sa fie bine controlata si reglementata".
In legatura cu faptul ca a fost implicata direct pana acum pe piata si ca poate fi un risc pentru impartialitate, ea a spus: "Prin masurile pe care le voi lua voi incerca sa fiu obiectiva si sa nu partinesc pe cineva din piata".
Angela Toncescu nu si-a publicat inca pe site declaratia de avere. "O voi face in maximum 30 de zile". Ea spune ca si-a vandut recent actiunile pe care le detinea la Asirom in urma procesului de privatizare in masa. A fost vorba de sub 0,1% din actiunile companiei. Ea nu a spus cui le-a vandut si nici suma incasata, dar a afirmat ca nu le-a vandut pe bursa.
Membrii Consiliului CSA au un salariu mediu net lunar de circa 5.000 de euro/luna.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO