Prima pagina

Numarul de falimente s-a dublat anul trecut

13.07.2006, 20:29 20

Numarul de falimente din economia romaneasca s-a dublat in 2005 fata de anul precedent, circa 10.000 din cele 11.000 de societati la care s-a deschis procedura de insolventa intrand in faliment, potrivit Uniunii Nationale a Practicienilor in Reorganizare si Lichidare (UNPRL).
Din companiile aflate in stare de insolventa, 12% au demarat procedura de reorganizare judiciara, iar din acestea 10-12% au reusit sa se salveze prin reorganizare.
"Este aproape o dublare a numarului de falimente. Dar fata de numarul total de societati comerciale active, de cateva sute de mii, numarul este extrem de redus comparativ cu situatia din tarile Uniunii Europene", a precizat avocatul Arin Stanescu, presedintele UNPRL.
Cresterea numarului de falimente pe parcursul anului trecut a fost influentata si de reducerea de la 5.000 de euro la 3.000 de euro a datoriei de la care se poate introduce o cerere de faliment.
Incepand cu 21 iulie va intra in vigoare noua lege a insolventei, Legea nr./85/2006, asteptata sa accelereze iesirea de pe piata a companiilor care "exista doar cu numele", conform presedintelui UNPRL.
Una din noutatile acestei legi este aceea ca va introduce o procedura speciala numita procedura simplificata prin care, daca sunt indeplinite conditiile stabilite de lege, procedura falimentului se deschide in maximum doua luni. Potrivit lui Stanescu, unele din aceste conditii sunt: actele constitutive sau bilanturile contabile nu pot fi gasite sau nu sunt prezentate de debitori, sediul nu mai exista sau nu corespunde adresei de la Registrul Comertului sau administratorii sunt de negasit.
Potrivit noii legi, orice persoana care are o creanta certa, lichida si exigibila de cel putin 10.000 de lei (2.800 de euro - n.red) poate cere deschiderea procedurii de insolventa, in cazul salariatilor cuantumul minim fiind de sase salarii medii pe economie, daca in termen de 30 de zile debitorul nu si-a achitat datoria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO