Prima pagina

Numarul turistilor americani s-a redus din cauza crizei

31.07.2008, 18:25 11

Criza ipotecara din SUA, scumpirea barilului de petrol, precum si deprecierea dolarului in raport cu euro au determinat o scadere cu 10% a numarului turistilor americani cazati in primele cinci luni ale anului in structurile de primire turistica din Romania. Astfel in perioada ianuarie-mai au venit in Romania 29.286 de turisti americani, arata datele de la Institutul National de Statistica.
Scaderea numarului de turisti americani vine in contextul in care in perioada ianuarie-mai sosirile strainilor in structurile de cazare turistica din Romania au crescut cu 5%, pana la 550.000 de persoane.
Numarul turistilor americani s-a ridicat anul trecut la 98.206 persoane, adica 6,3% din totalul strainilor. Chiar daca ponderea acestora nu este foarte mare, americanii lasa cei mai multi bani in statele pe care le viziteaza, potrivit presei internationale. Astfel, criza americana afecteaza turismul in mai multe tari europene. Potrivit publicatiei Deseret News din Salt Lake City, numarul de rezervari facute de americani prin Travelocity sunt cu 15% mai putine comparativ cu vara trecuta in tarile care folosesc euro, precum Franta, Spania sau Italia. Potrivit aceleiasi surse, avantajate ar fi tarile din Europa de Est, care nu au trecut la euro.
Si agentiile de turism din Romania care realizeaza incoming au observat o scadere a numarului de turisti americani, insa acest lucru nu le afecteaza foarte tare businessul.
"Nu vin multi turisti americani prin intermediul agentiei noastre, de aceea nu suntem foarte tare afectati de evolutia descendenta. Cred ca aceasta scadere va continua si in perioada urmatoarea", a spus Alin Burcea, director general al agentiei de turism Paralela 45.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO