Prima pagina

O super-afacere pentru salariatii Banc Post

29.09.2004, 00:00 18



Banca elena EFG Eurobank, actionarul majoritar al Banc Post, si-a consolidat pozitia de control dupa ce a cumparat inca 5,34% din actiuni de la salariatii bancii, pentru un pret de circa 6,1 milioane de euro.



Potrivit unor surse bancare citate de Mediafax, pretul oferit de actionarul grec a fost de 7.000 de lei/actiune, de aproape patru ori peste valoarea nominala a unei actiuni.



Banc Post a fost a doua banca de stat privatizata, dupa BRD, structura rezultata a actionariatului mentinandu-se relativ eterogena pana anul trecut cand Eurobank a preluat de la Banco Portugues de Investimento 17% din actiuni, pentru suma de 23 milioane de euro.



Tocmai aceasta fragmentare a actionariatului perpetuata multa vreme a determinat Eurobank sa-si intareasca pozitia de control al bancii, pentru a putea trece la un program de investitii si modernizare a operatiunilor. Iar nevoia de investitii devine din ce in ce mai vizibila in conditiile cresterii concurentei pe piata.



Dupa finalizarea ofertei de cumparare facute salariatilor, EFG detine 58,59% din titlurile Banc Post. Un pachet de 30% din capital se afla in posesia celor cinci SIF, fiecare avand cote de cate 6%.



Ceilalti actionari sunt GE Capital, cu 8,75% din actiuni, pachet pentru care EFG are drept de preemtiune in cazul vanzarii, si salariatii si pensionarii bancii, care au ramas cu 2,66% din actiuni.



Pretul platit salariatilor este mai mare decat cel oferit bancii portugheze.



La sfarsitul anului trecut, banca si-a majorat capitalul social pana la circa 29,6 milioane euro, prin incorporarea unor rezerve in valoare de 12,9 milioane euro.



Banc Post a obtinut in prima jumatate a lui 2004 un profit de circa 11 mil. euro. De asemenea, soldul creditelor a crescut la 408 mil. euro. Activele bancii insumau la sfarsitul lunii iunie 766 mil. euro.



Actionarul sau majoritar, Eurobank, este una din bancile grecesti cu cea mai rapida crestere in ultimii ani, activele acesteia ajungand la peste 28 miliarde de euro. O subsidiara a Eurobank lansat recent titluri in valoare de 750 milioane de euro pentru finantarea expansiunii grupului in Grecia si in tarile in care detine filiale. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO