Prima pagina

Oamenii de afaceri vor cota unica de 14%

27.01.2004, 00:00 10



Oamenii de afaceri vor propune Ministerului Finantelor introducerea unei cote unice de 14% la impozitul pe venit, argumentand ca o astfel de masura ar duce la o mai buna colectare a veniturilor la bugetul de stat.



"Nu trebuie sa ne refugiem intr-un idealism si sa credem ca daca punem cote mari de impozite, toata lumea se va grabi sa le plateasca pentru binele celor saraci", a declarat ieri Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).



El a amintit cazul Rusiei care, dupa introducerea unei cote unice de impozit de 13%, a inregistrat o crestere "impresionanta" a colectarii veniturilor la buget.



"Daca vrem sa avem venituri mai mari la buget, avem nevoie de un sistem simplu si eficient de impozitare asa cum este cota unica", a mai spus Pogonaru.



In opinia reprezentantilor AOAR, o cota de 14% si nu de 23% - cat au propus anul trecut reprezentantii Ministerului Finantelor - ar rezolva si problema celor care in prezent au venituri impozitate cu 18%. In toamna, sindicatele s-au opus cotei unice de 23% pe motiv ca cei care sunt in prezent impozitati cu 18% vor plati un impozit mai mare.



"Cred ca, in cele din urma se va ajunge la introducerea unei cote unice de impozit pe venit pentru ca nu sunt alte alternative", a mai spus Pogonaru care a adaugat ca majoritatea tarilor europene au optat pentru un astfel de sistem de impozitare, cotele de impunere variind intre 13 si 18%.



Propunerea AOAR vine in contextul in care la Ministerul Finantelor (MF) au loc zilele acestea discutii cu partenerii sociali pe tema strategiei fiscale pentru anii urmatori. Maria Manolescu, secretar de stat in MF, a apreciat recent ca strategia ar putea include si introducerea unei cote unice de impozit pe venit.



Sustinuta de intrega comunitate de afaceri, introducere a unei cote unice a fost criticata dur de sindicate si de presedintele Ion Iliescu. Reactia presedintelui la reluarea discutiilor referitoare la cota unica nu a intarziat sa apara: "Pentru mine a fost deceptionanta dezbaterea publica despre impozite", a declarat ieri Ion Iliescu.



"Presiunea in favoarea micsorarii continue a unor categorii de impozite, care-i favorizeaza pe cei bogati, pune in discutie una dintre cele mai importante functii ale statului modern, aceea de organizator al coeziunii sociale si de garant al coeziunii nationale. Or, din experienta de pana acum a Romaniei, ca tara de tranzitie, trebuia sa fi invatat macar un lucru: nu exista solutii individuale la probleme de complexitatea celor care tin de modernizare, de dezvoltare economica si sociala, de asigurarea conditiilor necesare pentru ca cetatenii sa aiba oportunitati egale de afirmare in plan politic, economic si social. Cu cat este mai inegalitara si mai polarizata social, cu atat o societate este mai putin performanta in plan economic", a mai spus presedintele.



Un astfel de sistem de impozitare functioneaza deja in Europa Centrala si de Est de cativa ani. Primele tari care l-au introdus, in 1993, au fost Estonia (26%) si celelalte state baltice, urmate de Rusia (13%), in 2000. Experienta acestor tari a aratat ca inca din primul an de introducere a unei cote unice de impozit s-a inregistrat o imbunatatire substantiala a colectarii veniturilor la buget, uneori peste orice asteptari, asa cum s-a intamplat in Rusia - in 2001, primul an dupa introducere, incasarile din impozitul pe venit au crescut cu 46%. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO