Prima pagina

Oferta Vrancart, suprasubscrisa cu 30%

15.04.2005, 19:50 59

Oferta publica primara de vanzare de actiuni a producatorului de hartie si carton Vrancart Adjud a fost suprasubscrisa cu aproape 30% in ciuda scaderii, in ultimele saptamani, a interesului investitorilor fata de Bursa de Valori.

Actiunile Vrancart urmeaza sa fie listate la Bursa de Valori in urmatoarele luni.

Vrancart a oferit public 116 milioane de actiuni cu valoarea nominala de 1.000 de lei, la un pret de vanzare de 1.500 de lei pentru a se lista la Bursa.

Valoarea totala a ofertei s-a ridicat astfel la 174 miliarde de lei (4,8 milioane de euro). Cererile de subscriere venite din partea investitorilor au vizat peste 150 milioane de actiuni in valoare de aproximativ 225 miliarde de lei (6,2 milioane de euro).

Oferta s-a derulat prin sistemul tehnic al Bursei de Valori, unde s-au inregistrat 683 de ordine de subscriere, ceea ce arata un interes ridicat din partea micilor investitori.

Pe de alta parte, conform unor surse din piata de capital, aproximativ un sfert din valoarea ofertei a fost subscrisa de fondul de investitii elvetian Hyposwiss Danube Tiger. Fondul are plasamente in companii romanesti in valoare de peste 40 de milioane de euro.

Metoda de alocare a actiunilor subscrise in cadrul ofertei este "pro-rata", ceea ce inseamna ca fiecare investitor va primi in jur de 77 de actiuni pentru fiecare 100 de actiuni subscrise. In urma ofertei, capitalul social al Vrancart va fi majorat cu o treime.

"Daca ne uitam la cum a mers Bursa in ultimele saptamani suprasubscrierea cu 30% poate fi considerata un rezultat bun al ofertei", spune Sorin Carstea, directorul de operatiuni al IFB Finwest, societatea de brokeraj care a intermediat oferta.

Bursa a inregistrat in ultima luna si jumatate o tendinta de scadere, ceea ce ar fi putut avea un impact negativ asupra ofertei Vrancart, lansata pe piata aproape de punctul in care preturile actiunilor listate atingeau cotatiile maxime din acest an.

Carstea a estimat ca actiunile companiei vor intra la tranzactionare pe piata peste doua-trei luni.

Vrancart a fost listata pana la jumatatea anului trecut la Bursa Electronica RASDAQ, dar actionarul majoritar al companiei, SIF Banat-Crisana, a fost obligat de legislatia pietei de capital sa delisteze actiunile. Societatea de investitii financiare detinea inainte de derularea ofertei 96,6% din capitalul Vrancart.

Conform ultimelor date financiare disponibile, cifra de afaceri a producatorului de hartie Vrancart Adjud pe primele 9 luni ale anului trecut a fost de aproape 11 milioane de euro, iar profitul brut de aproximativ 1,5 milioane de euro, ambele in crestere cu 10% fata de perioada similara a anului anterior.

Compania estimeaza ca va obtine anul acesta venituri din exploatare de aproximativ 20 de milioane de euro (718 miliarde de lei) si un profit net de aproximativ 1,6 milioane de euro (57,6 miliarde de lei), conform prospectului ofertei publice.

Oferta primara Vrancart este cea de-a doua din ultimele 12 luni, dupa cea a societatii de intermediere bursiera SSIF Broker din Cluj-Napoca. Oferta Broker de la finalul anului trecut a fost suprasubscrisa de trei ori, iar actiunile Broker au intrat la Bursa la un pret de aproape trei ori mai mare decat pretul din oferta.

vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO