Prima pagina

Omniasig a mai dat o lovitura: a cumparat Asirag

22.04.2004, 00:00 30



Compania de asigurari Omniasig, una din primele trei companii de asigurari generale din Romania, a devenit actionarul majoritar al Asirag, o companie de asigurari din Pitesti cu afaceri de circa 6 milioane de euro. Asirag este axata pe asigurari auto.



Omniasig, care are afaceri de 60 milioane de euro, este la a doua tranzatie de pe piata asigurarilor in ultima luna. Compania a dat in martie 1,3 milioane euro pe un pachet de 40% din actiunile AGI Romania, care are afaceri de circa 10 milioane de euro.



Tranzactia cu Asirag este de peste un milion de euro, potrivit reprezentantilor Omniasig.



"Va pot spune doar ca este vorba de peste un milion de euro. Am cumparat pentru ca am considerat ca a fost o oportunitate sa castigam cota de piata. Este o companie curata, serioasa. Consideram ca este o achizitie potrivita", a spus Dan Stoian, director de marketing la Omniasig.



Omniasig a cumparat 64% din actiunile Asirag de la un grup de persoane fizice si companii locale care au fondat compania: Subansamble SA (o companie de subansamble auto care detinea 18% din actiuni), Secona (o companie de constructii, cu 17%), Alprom (fabrica de mobila, 12%). Asirag are un capital social de 32 miliarde lei (800.000 de euro).



Restul actiunilor sunt detinute de Dacia Renault (20%) si Centrul National de Comercializare Dacia - CNCD (cu 17%), o companie controlata tot de Dacia Renault. Asirag a fost fondata de toate aceste companii argesene in 1997 mizand pe forta Dacia, care ar fi urmat sa-i asigure contracte de asigurari auto.



Socotelile nu s-au potrivit intocmai, in conditiile in care in 1999 Dacia a fost cumparata de Renault, iar francezii au tratat Asirag ca oricare alta companie de asigurari. Astfel, Dacia a incheiat parteneriate pentru asigurarea masinilor Dacia si service pentru clientii companiei de asigurari chiar cu Omniasig, dar si cu Asirom.



Afacerile Asirag au crescut insa an de an, fiind una dintre cele mai dinamice companii de mica anvergura de pe piata.



Asirag a avut un profit de 19 miliarde lei (500.000 de euro) in 2003, iar in 2002 18 miliarde lei (600.000 de euro). 85% din vanzarile Asirag sunt asigurari de raspundere civila auto, carte verde si casco.



Prin aceasta achizitie, Omniasig ajunge la o cota de piata de 11,8% din asigurarile generale (fata de 10,8% anterior), ramanand pe locul trei, dupa Allianz-Tiriac (cu 23,8% din piata) si Asirom (cu 20,5%).



Grupul Omniasig a avut anul trecut afaceri (ca nivel de prime brute subscrise) de 75 milioane de euro (60 mil. euro din asigurari generale si 15 milioane euro din asigurari de viata). Acum, Omniasig controleaza sau detine pachete semnificative de actiuni la Omniasig Asigurari de Viata, Omniasig Addenda (societate de asigurari medicale), AGI Romania si Asirag, fiind cel mai mare holding de asigurari din Romania. Calculate cu aceste societati incluse, afacerile grupului Omniasig au fost anul trecut de peste 90 milioane de euro, putand ajunge anul acesta la peste 100 milioane de euro.



Omniasig este controlat de fondul de investitii germano-israelian TBI Holding. Piata asigurarilor din Romania, de circa 730 milioane de euro anul trecut, are un mare potential de crestere.
sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO