Prima pagina

Omniasig, in discutii sa preia 40% din AGI Romania

12.03.2004, 00:00 11



Compania Omniasig, al treilea competitor de pe piata romaneasca a asigurarilor generale, este in discutii pentru a deveni, pentru 1,5 - 1,8 milioane dolari, actionar important al altei societati de asigurari, AGI Romania, au spus pentru Ziarul Financiar surse din piata asigurarilor.



Achizitia actiunilor ar putea avea loc in cadrul ofertei publice primare de vanzare initiate de AGI la Bursa Electronica Rasdaq, piata pe care este listata. AGI incearca sa-si majoreze prin aceasta oferta capitalul social pana la aproape 4,6 milioane $.



Oferta are o valoare totala de circa 91,13 miliarde lei (2,8 milioane dolari), insemand vanzarea a 659.229 de actiuni noi la pretul de 138.240 lei/actiune.



Conform surselor citate, Omniasig este in discutii pentru a cumpara putin peste jumatate din actiunile scoase de vanzare in cadrul ofertei, ceea ce ii va conferi, daca va fi singurul cumparator in oferta, o participatie de 40 - 45% in AGI.



Grupul Omniasig a avut anul trecut afaceri de 75 milioane de euro (60 mil. euro din asigurari generale si 15 milioane euro din asigurari de viata), iar AGI Romania de aproape 10 milioane euro.



Actionarii semnficativi ai AGI Romania sunt compania de asigurari inregistrata in Cipru, cu afaceri in Orientul Mijlociu, Arab German Insurance (41% din actiuni), fondul de investitii austriac Rivta Handelsges (18,5%), controlat de omul de afaceri Fathi Taher, Uniunea Nationala a Caselor de Ajutor Reciproc (13,5%) si SIF Muntenia (5,7%).



Dupa majorare, participatia Rivta si Arab German Insurance in AGI ar putea sa scada la circa 40%.



Oferta de vanzare de actiuni noi a fost lansata de AGI pe 10 februarie 2004 si ar fi trebuit sa se inchida la inceputul acestui luni. Termenul final de subscriere a fost prelungit insa pana la data de 30 martie 2004 datorita faptului ca Omniasig nu a luat inca o decizie finala privind participarea la majorare si suma ce va fi investita, mai afirma sursele citate.



Reprezentantii Omniasig au refuzat sa comenteze asupra afacerii.



Sursele citate spun ca, dupa ce va deveni actionar al AGI, Omniasig va incerca sa fuzioneze prin absorbtie cu societatea.



AGI are in prezent un capital social de 58,95 miliarde lei (1,8 mil. $), impartit in actiuni cu valoarea nominala de 135.000 de lei.



"Majorarea de capital era necesara pentru a intra cu capitalul social in randul societatilor de asigurare capitalizate. Oferta fiind in derulare, nu pot sa comentez. Pot sa spun doar ca au fost discutii cu cercuri financiare autohtone si din strainatate. Oferta este publica, asa ca poate veni orice sa participe la majorarea de capital", a declarat Radu Mustatea, directorul general al AGI Romania.



Controlul Omniasig, o societate fondata de fosta banca de comert exterior Bancorex, a fost preluat in 1999 de fondul de investitii cu capital israeliano-german TBI Holding. De atunci, Omniasig a devenit agresiva pe piata asigurarilor, achizitionand succesiv o serie de companii: Agras, BTR Asigurari sau infiintand altele pe segmente de piata neacoperite (Omniasig Addenda, in asigurari medicale).
laurentiu.ispir@zf.ro ; sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO