Prima pagina

OMV a castigat deja 450 mil. euro din afacerea Petrom

OMV a castigat deja 450 mil. euro din afacerea Petrom
02.11.2004, 00:00 70

In doar trei luni dupa ce au semnat contractul de privatizare a Petrom austriecii de la OMV au obtinut deja un profit de aproximativ 450 milioane de euro. Profitul este insa doar pe hartie, pentru ca practic, austriecii nu au intrat pana in prezent in posesia nici unei actiuni Petrom, nu au platit nici un euro si nici nu au pus in practica nici o decizie privind activitatea companiei.
La Bursa cotatia Petrom a urcat cu 20% de la momentul semnarii contractului de privatizare, iar actiunile in posesia carora urmeaza sa intre austriecii la un pret de 2.158 lei/actiune valoreaza acum pe Bursa 2.800 de lei.
Castigul pe care il inregistreaza pana acum OMV ar acoperi doua treimi din suma pe care austriecii s-au angajat in vara s-o plateasca pentru achizitia a 33,34% din actiunile Petrom, 669 milioane de euro. OMV urmeaza sa participe si la o majorare de capital in care va subscrie peste 16 miliarde de actiuni Petrom pentru a-si creste participatia pana la 51% la care va plati acelasi pret. In total 29 de miliarde de actiuni cumparate la 2.158 de lei si care valoreaza acum 2.800 de lei.
Brokerii de pe Bursa afirma ca ascensiunea actiunilor Petrom din ultima perioada s-a datorat tocmai intrarii ca actionar majoritar a OMV in locul statului. "Pretul actiunilor Petrom a crescut tocmai datorita tranzactiei dintre stat si OMV. Cred ca majorarea pretului actiunilor Petrom are legatura sui cu raportul de tara al Comisie Europene care acorda Romaniei", spune Rares Nilas, directorul BT Securities, societatea de brokeraj a Bancii Transilvania.
Piata bursiera a absorbit in acest timp si un pachet de 0,6% din Petrom vandut de SIF Oltenia, pachet pe care societatea il va putea cumpara inapoi in cadrul majorarii de capital, la un pret mai mic.
De altfel cresterea puternica a actiunilor Petrom nu a venit inainte de data de referinta care dadea dreptul minoritarilor de la Petrom sa subscrie actiuni la un pret mai mic decat cel de pe piata, ci dupa trecerea acestei date, cand cel putin teoretic, actiunile ar fi trebuit sa scada. In ultimii ani pe piata actiunilor Petrom, aparitia la vanzare a unor pachete mai mari de actiuni a insemnat si o crestere a pretului datorita investitorilor straini care s-au grabit in asemenea momente sa intre la cumparare.
Marea majoritate a brokerilor de la Bursa considera ca investitia in actiuni Petrom va fi printre cele mai profitabile pe termen lung, dar putini se asteptau la o crestere atat rapida a pretului. "Ma asteptam ca actiunile sa creasca dar nu atat de repede pentru ca e prea devreme pentru a vedea care este influenta preluarii de catre OMV. Petrom este in mod sigur mai valoroasa cu OMV in actionariat. Companiile cu capital de stat au demonstrat de multe ori in ultimii ani ca sunt mai riscante pentru investitori deoarece politica de management a statului, care nu este intotdeauna orientata catre eficienta, ridica mai multe incertitudini," spune Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.
Actiunile Petrom au urcat ieri pe piata cu 0,4% pana la 2.780 lei/actiune, fiind printre cele mai tranzactionate actiuni de la Bursa, cu operatiuni in valoare de 21 miliarde de lei. Valoarea bursiera a Petrom a ajuns la 2,6 miliarde de euro fara a lua in calcul valoarea actiunilor care vor fi subscrsise in cadrul majorarii de capital.
In cadrul majorarii de capital prin subscriere, care se va incheia pe 4 noiembrie minoritarii au dreptul sa subscrie 0,49 de actiuni noi pentru fiecare actiune detinuta. OMV va putea cumpara actiuni 1,28 actiuni noi pentru fiecare actiune din cele reprezentand 33,34% din Petrom pe care le va prelua de la stat. In total, daca toti actionarii minoritari vor subscrie in cadrul majorarii de capital, OMV va trebui sa plateasca in total 1,52 miliarde euro pentru a intra in posesia pachetului de 51% din actiuni. Aportul de capital maxim al OMV in faza majorarii capitalului Petrom va fi de pana la 856 de milioane de euro.
Dupa centralizarea subscrierilor minoritarilor conducerea Petrom va notifica OMV numarul exact de actiuni care trebuie subscrise pentru a atinge pragul de 51%, iar austriecii vor trebui sa vireze intreaga suma pana la data de 10 noiembrie. Inainte de data scadenta pentru plata actiunilor, OMV va constitui la ING Bank un cont escrow cu banii prin care va finanta achizitia Petrom.
OMV a semnat contractul de privatizare la Petrom pe 23 iulie, aceasta fiind cea mai mare tranzactie din domeniul fuziunilor si achizitiilor pe piata Europei Centrale si de Est, potrivit unui studiu realizat de catre Economist Intelligence Unit (EIU). In plus, OMV si-a asumat preluarea unor datorii externe ale companiei de 292 milioane de euro. Austriecii au anuntat ca vor finanta achizitia printr-o emisiune de actiuni noi pe Bursa de la Viena.
Miza achizitiei Petrom este de fapt triplarea rezervelor de titei ale OMV in urma acestei miscari, in conditiile in care compania petroliera romaneasca dispune de rezerve estimate la un miliard de barili.
Conducerea Petrom a fost schimbata in februarie 2003, din acel moment incepand o campanie de "curatire" si crestere a companiei, pregatind-o astfel pentru o vanzare cat mai avantajoasa.
Petrom a inceput sa simta efectele acestei strategii din acest an, raportand rezultate foarte bune, profitul net dublandu-se deja dupa primele noua luni ale anului ajungand la 55 milioane de euro.
Petrom, cea mai mare companie de pe piata romaneasca, are o productie anuala de 6 milioane de tone de titei si 6 miliarde de metri cubi de gaze, respectiv doua rafinarii cu o capacitate de rafinare de 8 milioane de tone de titei, respectiv o retea de peste 600 de statii.
Petrom, cu un personal de 57.000 de angajati, a avut o cifra de afaceri de aproape 2 miliarde de euro in 2003. Comparativ, OMV a raportat in 2003 un profit net de 393 milioane de euro la o cifra de afaceri de 7,6 miliarde de euro, in timp ce personalul companiei este de circa 6.137 angajati.
vlad.nicolaescu@zf.ro ; adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO