Prima pagina

Parlamentarii au dat OK rapoartelor CNVM pe ultimii trei ani

13.12.2001, 00:00 18



Parlamentul a adoptat ieri rapoartele de activitate a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) in perioada 1998-2000, prin voturile favorabile ale PSD, UDMR, PD si PRM, singurele voturi impotriva acestor rapoarte fiind cele ale liberalilor, care au remarcat "lipsa de interes" a Parlamentului fata de activitatea CNVM.

Presedintele Comisiei senatoriale de buget-finante, reprezentantul PSD Viorel atefan a afirmat ca, in opinia membrilor comisiilor sesizate asupra rapoartelor CNVM, activitatea acestei institutii a inregistrat o evolutie pozitiva la sfarsitul anului 2000 comparativ cu anii precedenti.

Totusi, comisiile au remarcata ca in raportul prezentat de CNVM nu se face o analiza a plasamentelor fondurilor mutuale. Un alt aspect negativ este ca disponibilul fondurilor s-a situat anul trecut sub limita minima admisa la disponibil de 30%.

Raportul Comisiilor parlamentare de specialitate arata ca anul trecut fondurile deschise de investitii au oferit castiguri superioare atat inflatiei cat si investitiilor in valuta; valoarea medie neta unitara a titlurilor de participare la fondurile mutuale a crescut in termeni comparabili (cu excluderea FNI, FNA si ALFA) pe anul 2000 cu 47,2%, fata de nivelul de 40,7% al inflatiei.

Raportul noteaza ca singurul efect favorabil al crizei FNI a fost reducerea abrupta a gradului de risc pentru anul trecut cu 71,6% fata de 1999 si cu 74,6% fata de 1998. Aceasta reducere se datoreaza in principal investitiilor facute in certificate de trezorerie.

Opozitia, prin senatorul PD Viorel Pana si parlamentarii liberali Eugen Nicolaescu si Paul Pacuraru au criticat faptul ca Parlamentul a luat in discutie laolalta rapoartele de activitate ale CNVM pe anii 1998, 1999 si 2000, apreciind ca acest fapt demonstreaza "o lipsa de interes" fata de aceasta institutie.

In replica, senatorul PSD Viorel atefan a afirmat ca dezbaterea acestor rapoarte trebuia sa aiba loc in legislatura trecuta, cand democratii si liberalii se aflau la guvernare.

Deputatul PNL Eugen Nicolaescu a aratat, la randul sau, ca trebuie sa se faca o departajare intre activitatea CNVM din anii 1998 - 1999 si cea din anul 2000.

El a apreciat ca evolutia acestei institutii se datoreaza faptului ca Parlamentul - caruia ii este subordonata CNVM - a inteles in 2000 importanta acestei institutii si "a pus in fruntea acesteia niste oameni care au dovedit ca CNVM poate functiona conform legii".

Nicolaescu a afirmat ca, din aceste considerente, PNL voteaza impotriva rapoartelor pe anii 1998 si 1999 si se abtine la votul pe anul 2000.

In schimb, senatorul PD Viorel Pana a spus ca parlamentarii acestui partid acorda "un vot de incredere" CNVM, care "a inceput sa demonstreze" ca Romania are nevoie de o institutie care sa se implice activ in domeniul pietei de capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO