Prima pagina

Parlamentarii moldoveni l-au invins pe Petru Lucinschi

06.07.2000, 00:00 7



Parlamentul de la Chisinau a decis ieri transformarea Republicii Moldova in republica parlamentara, in care seful statului va fi ales de legislativ, guvernul va beneficia de prerogative extinse, iar procuratura va fi trecuta in subordinea Ministerului Justitiei. Conform modificarilor constitutionale adoptate de Parlament, guvernul va fi imputernicit si sa emita ordonante de urgenta cu caracter de lege in anumite domenii, pe o perioada limitata de timp, transmite Mediafax.

Presedintele Petru Lucinschi, care a participat la sedinta Parlamentului, le-a cerut deputatilor sa nu modifice Constitutia, propunand in schimb convocarea de alegeri parlamentare si prezidentiale anticipate.

Proiectul de lege a fost aprobat rapid de deputati cu o majoritate covarsitoare, numai cinci dintre cei 101 parlamentari opunandu-se la prima lectura si patru la cea de-a doua, relateaza Reuters.

Lucinschi, care candideaza pentru un al doilea mandat la alegerile din decembrie, isi va folosi probabil dreptul de veto impotriva proiectului, dar Parlamentul poate ignora acest fapt daca aproba inca o data documentul cu votul favorabil a cel putin doua treimi dintre deputati.

Lucinschi se afla in conflict deschis cu Parlamentul inca de la inceputul mandatului sau, in urma cu patru ani, neavand nici o sansa de realegere in cazul in care seful statului va fi votat de legislativ. El a insistat pentru acordarea de puteri sporite pentru presedinte, afirmand ca astfel s-ar putea obtine o mai mare stabilitate politica in tara.

Parlamentul si-a exprimat speranta "ca actualul presedinte va contribui, in perioada ramasa pana la incheierea mandatului sau, la asigurare bunei functionari a autoritatilor publice, la pastrare unei atmosfere de liniste in societate".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO