Prima pagina

Parlamentul il scapa pe Berlusconi de anchete

07.08.2001, 00:00 8



Camera Deputatilor din Italia a aprobat un proiect de lege ce prevede ca fraudele contabile sa nu mai fie considerate infractiuni de drept penal, ceea ce va duce la anularea a doua cazuri si la oprirea unei anchete impotriva premierului Silvio Berlusconi si a companiei sale Fininvest.

La randul sau, Senatul de la Roma a aprobat in principiu un acord ce stabileste conditiile cooperarii judiciare dintre Elvetia si Italia, criticii lui Berlusconi afirmand ca documentul a fost amendat pentru a impiedica schimburile de informatii foarte "sensibile", cum sunt cele solicitate de magistratii care ancheteaza activitatea in afaceri a actualului premier.

Deciziile, luate in foarte mare graba vineri seara, chiar inaintea de inceputul vacantei de vara a parlamentarilor italieni, au readus in prim-plan confruntarea dintre judecatori, opozitia de centru-stanga si guvernul lui Berlusconi in legatura cu numeroasele potentiale conflicte de interese ale premierului, se arata in publicatia Financial Times.

Senatul va aborda in toamna legea contabilitatii, in timp ce deputatii vor analiza acordul italiano-elvetian.

"Intreaga procedura te duce la concluzia ca au dorit sa-l scoata din incurcatura pe premier", a declarat Gerardo D'Ambrosio, procurorul-sef din Milano care a condus anchetele din zona de la operatiunea "Cu mainile curate", declansata in 1992 impotriva politicienilor si oamenilor de afaceri corupti.

In campania electorala, Berlusconi le promisese oamenilor de afaceri ca va modifica legea contabilitatii, in timp ce acordul cu Elvetia a fost ingropat in Parlament in ultimii trei ani de teama aparitiei unor informatii compromitatoare despre membrii coalitiei de centru-stanga aflate atunci la putere.

Conform noului proiect de lege al contabilitatii, timpul permis pentru depunerea unei plangeri de la comiterea presupusei infractiuni va fi redus la jumatate (sapte ani), iar pedepsele cu inchisoarea vor fi reduse considerabil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO