Prima pagina

Patriciu are afaceri de 100 mil. dolari in Georgia

13.08.2008, 19:45 19

Grupul petrolier Rompetrol, cu activitati in 13 tari, printre care se numara si Georgia, a decis inchiderea a doua benzinarii din cele 29 de puncte de alimentare detinute pe piata georgiana din cauza conflictului izbucnit intre fortele locale si cele din Rusia. Cele doua statii se aflau in zonele de conflict care prezentau un risc maxim pentru derularea operatiunilor, compania analizand in prezent daca este necesar sa inchida si alte benzinarii.
"Activitatea companiei Rompetrol Georgia, parte a grupului Rompetrol, este afectata de conflictul dintre Rusia si Georgia. Pana in prezent s-a luat decizia de a inchide statiile detinute in zonele de conflict, statia Gori - Osetia de Sud si statia Zugdidi - Abhazia. Monitorizam situatia, urmand ca in functie de evolutiile din zonele de conflict sa adoptam masurile potrivite", au declarat reprezentantii grupului Rompetrol.
Afacerile Rompetrol din Georgia au ajuns anul trecut la un nivel de 67 de milioane de dolari (43,5 milioane de euro), cele mai recente estimari ale reprezentantilor companiei indicand un plan de afaceri de 110 milioane de dolari (73 de milioane de euro).
Potrivit publicatiei georgiene The Financial, Rompetrol este unul dintre cei mai mari importatori de produse petroliere la nivel local. Totodata, compania intentiona sa investeasca anul acesta circa 8 milioane de dolari pentru extinderea retelei de benzinarii pana la un numar de 35 de puncte de alimentare.
Potrivit acelorasi surse, investitiile Rompetrol in Georgia facute anul trecut se ridica la aproximativ 3 milioane de dolari, majoritatea fondurilor fiind alocate in modernizarea si deschiderea de noi statii.
Reprezentantii Rompetrol nu au precizat pana la inchiderea editiei cati romani lucreaza in lantul de benzinarii detinut in Georgia si nici daca au avut loc evacuari.
Grupul petrolier Rompetrol este deocamdata cea mai importanta afacere, cu activitati preponderent situate in Romania, afectata de conflictul izbucnit din cauza atacului rusesc asupra Georgiei. Grupul Rompetrol estimeaza pentru anul acesta afaceri de 10-12 miliarde de dolari, fata de rezultatul de 7 miliarde de dolari consemnat anul trecut. Grupul este prezent cu activitati in 13 tari, fiind alcatuit din 40 de firme.
Cele mai importante companii ale grupului se gasesc in Romania, unde Rompetrol detine rafinaria Petromidia, cel mai important activ de rafinare local. Un pachet de 75% din actiunile grupului Rompetrol a fost vandut anul trecut catre compania kazaha de stat, KazMunaiGaz. Valoarea grupului a fost stabilita la 3,6 miliarde de dolari, de unde a rezultat o valoare estimata pentru tranzactie de 2,7 miliarde de dolari. Potrivit fostului actionar majoritar al grupului, omul de afaceri roman Dinu Patriciu, nu exista deocamdata intentia de a vinde si restul de actiuni catre compania de stat din Kazahstan.
Potrivit celor mai multi dintre analisti, atacul rus asupra Georgiei a intervenit in contextul in care pe teritoriul georgian trec mai multe conducte extrem de importante pentru transportul rusurselor din regiunea caspica spre Mediterana respectiv oleoductele Baku-Tbilisi-Ceyhan si Baku-Supsa, dar si gazoductul Baku-Tbilisi-Erzurum. Acesta din urma este un gazoduct foarte important pentru dezvoltarea Nabucco, proiect care-si propune sa diversifice sursele de alimentare cu gaze ale Europei prin conectarea la resursele de gaze din regiunea caspica, Iran, posibil Irak si, eventual, chiar si mici cantitati din Rusia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO