Prima pagina

Patriciu da afara cateva sute de angajati si spune ca ramane CEO pentru inca cel putin doi ani

15.07.2008, 19:41 20

Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol, spune ca nu se gandeste sa vanda si restul de 25% din actiunile grupului, dupa ce in vara anului trecut 75% din titlurile Rompetrol au intrat pe mainile companiei de stat kazahe KazMunaiGaz. Mai mult, seful Rompetrol spune ca va ramane inca cel putin doi ani in functia de CEO al Rompetrol in conditiile in care compania trece printr-un proces masiv de restructurare in urma caruia deja au plecat peste 500 de persoane, surse din grup spunand ca vor mai parasi firma cateva sute pana la sfarsitul anului.
"Am mandatat o echipa condusa de mine si de colegul nostru Titov Buzescu, vicepresedinte Eficienta Operationala, cu suportul nemijlocit al conducerii companiei si actionarilor, care va prelua coordonarea procesului de restructurare. La sfarsitul acestei actiuni de optimizare vom avea o structura performanta, formata din profesionisti de elita, cu flexibilitatea de a face fata si de a se adapta oricaror provocari. Am instruit acesta echipa sa se asigure de faptul ca oamenii care lucreaza in compania noastra si care asigura performanta business-ului vor fi in centrul atentiei. Vom alege intotdeauna, va asigur, solutia cea mai favorabila angajatilor. As dori sa fie foarte clar ca nu exista alta optiune pe care sa nu o fi luat in considerare. Nu avem alta cale pe care sa putem merge si vom actiona in consecinta", se arata in mesajul lui Patriciu catre salariatii afectati de restructurare, citat de Mediafax.
Toti angajatii afectati de procesul de restructurare beneficiaza de pachete salariale compensatorii. Pe langa acestea, departamentul de resurse umane al Rompetrol propune salariatilor disponibilizati sa se inscrie in baza de date si se ofera sa le caute locuri de munca, au adaugat sursele citate de Mediafax.
In ciuda acestui mesaj, Patriciu spune ca de fapt nu este vorba de disponibilizari, "ci de modificarea functionala a structurii grupului."
"In orice companie multinationala de talia Rompetrol, restructurarea este un proces continuu, care vizeaza optimizarea, eficientizarea tuturor activitatilor. Nu este vorba de reduceri de personal, ci de modificarea functionala a structurii grupului, continuu dispar si se creaza locuri de munca", explica Patriciu.
Mai mult, potrivit surselor citate de Mediafax, Patriciu deja intentioneaza sa puna pe picioare o proprie companie petroliera, care va lua manageri si din Rompetrol, anuntul urmand sa fie facut la sfarsitul lunii august. Coincidenta sau nu, luna august este termenul limita pana la care kazahii de la KazMunaiGaz trebuie sa ia o decizie in legatura cu restul pachetului de 25% din grupului Romepetrol. Patriciu spune ca nu se gandeste sa vanda, desi astfel de declaratii au mai fost facute si anterior vanzarii Rompetrol din august, anul trecut.
"Nu. Nu ma gandesc la acest lucru. Compania va creste si valoarea ei la fel. Am mai spus: 75% dintr-un mar inseamna mai putin decat 25% dintr-un pepene", spune Patriciu, reluand fraza deja celebra enuntata la anuntul vanzarii Rompetrol.
Nici in ceea ce priveste viitoarea companie petroliera Patriciu nu da mai multe informatii. Potrivit Mediafax, omul de afaceri ar fi interesat sa cumpere de la Rompetrol firma de transport aerian Eurojet si institutia financiara nebancara IFN FinGroup Credit.
"Rompetrol Holding detine 25% din Grupul Rompetrol si face si investitii in alte domenii: energie alternativa, media, IT si real estate. In acest proces investitional este absolut normal sa fie create vehicolele corporatiste necesare. Exista discutii la nivelul Consiliului de Administratie privind externalizarea unor activitati auxiliare ale Grupului. Nu exista nici o decizie concreta in acest sens", spune Patriciu.
Tranzactia prin care au fost vandute anul trecut 75% din actiunile grupului Rompetrol catre KazMunaiGaz a avut o valoare de aproximativ 2,7 miliarde de dolari. Aceasta suma a fost estimata pornind de la valoarea de 3,6 miliarde de dolari atribuita intregului grup. De atunci, 6 noi membri kazahi au aparut in structura grupului. Intre timp, cei care s-au ocupat direct de aceasta tranzactie din partea grupului kazah au fost inlocuiti, cu toate ca potrivit reprezentantilor KazMunaiGaz aceste modificari nu au avut nicio legatura cu tranzactia de preluare a Rompetrol. Cu toate acestea, chiar Dinu Patriciu a declarat ca de la inceputul anului valoarea activelor de rafinare a scazut cu 70%, grupul Rompetrol fiind unul preponderent concentrat pe activitati de rafinare si marketing. Rompetrol este un grup format din 40 de companii cu o prezenta in 13 tari ale carui afaceri sunt estimate sa ajunga anul acesta la 10-12 miliarde de dolari, fata de nivelul de 7 miliarde de dolari estimat pentru anul trecut. Grupul are peste 8.000 de angajati potrivit celor mai recente date disponibile.




Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO