Prima pagina

Patriciu isi muta administrarea companiilor Rompetrol din Olanda in Romania

14.01.2005, 00:00 13

Dinu Patriciu si-a mutat administrarea companiilor romanesti din cadrul grupului Rompetrol din Olanda in Romania, prin infiintarea la finele anului trecut a companiei Rompetrol Financial Group SRL.
Noua companie, cu un capital social de 104,7 mil. euro, a fost infiintata pentru a evita complicatiile privind raportarile de ordin fiscal ale The Rompetrol Group N.V., inregistrata in Olanda, fata de autoritatile din acest stat membru al Uniunii Europene, in conditiile in care The Rompetrol Group nu mai era clasat ca holding si urma sa i se aplice un alt regim fiscal, spun surse apropiate operatiunii.
In acest context, a fost infiintata in Romania compania Rompetrol Financial Group SRL, care este controlata in proportie de 72,21% de catre The Rompetrol Group N.V., respectiv Rompetrol SA Bucuresti cu 27,78%, ambele venind cu aport in actiuni ale societatilor din grupul Rompetrol, la care cei doi actionari detin participatii.
In urma acestei operatiuni, Rompetrol Financial Group urmeaza sa inlocuiasca in actionariatul companiilor care fac parte din grupul Rompetrol pe The Rompetrol Group N.V., care va fi astfel mult "descarcata" de raportarile fata de regimul fiscal si autoritatile de profil olandeze.
Noua companie va putea sa faca plasamente de actiuni sau va putea sa rascumpere actiuni ale companiilor din grupul Rompetrol, noua entitate fiind gandita ca o interfata intre companiile grupului, banci si societatile de brokeraj.
Surse de pe piata de pe piata bursiera , afirma  ca Rompetrol Financial Group a cumparat actiuni Rompetrol Rafinare Petromidia de pe bursa , contribuind astfel la cresterea  pretul actiunilor. Din noiembrie pina acum actiunile Petromidia au crescut cu 50%.   
De acum, practic in structura stufoasa a grupului petrolier Rompetrol condus de omul de afaceri Dinu Patriciu va apare astfel o noua veriga intre The Rompetrol Group si "umbrela" de companii din cadrul grupului.
The Rompetrol Group N.V. este detinut in proportie de 74,9% de catre Rompetrol Holding - Elvetia, unde actionari sunt Dinu Patriciu si vicepresedintele american al grupului - Philip Stephenson, respectiv OMV AG - Austria, noul proprietar al Petrom.
OMV trebuie sa scape de pachetul de actiuni detinut la Rompetrol pentru a nu avea probleme cu Consiliul Concurentei. Potrivit ultimelor informatii disponibile, Rompetrol are optiunea de a-si rascumpara actiunile de la austrieci la o suma situata sub valoarea de 50 mil. euro in termen de 18 luni de la inchiderea achizitiei Petrom de catre OMV, din decembrie 2004.
Grupul petrolier Rompetrol este al doilea jucator ca marime de pe piata romaneasca, dupa Petrom. Cea mai importanta companie din grupul Rompetrol este Rompetrol Rafinare, care opereaza rafinaria Petromidia.
Listata la Bursa de Valori, Petromidia are o capitalizare bursiera de 487 mil. euro la pretul de 1.060 lei pe actiune. Estimarile Petromidia pe 2004 indica o cifra de afaceri de 1,44 mld. $(1,16 miliarde de euro) si un profit operational de 76 mil. $(61 milioane de euro)
adrian.mirsanu@zf.ro ; vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO