Prima pagina

Patriciu: Nu am incredere in piata de capital din Romania

Patriciu: Nu am incredere in piata de capital din Romania

Desen: Romeo Raileanu

20.03.2008, 18:48 26

Cel mai bogat om din Romania, Dinu Patriciu (desen), cu o avere estimata la 1,8 miliarde de euro, spune ca nu are incredere in piata de capital locala si ca se asteapta la scaderi majore si in perioada urmatoare.
"Nu investesc in piata de capital romaneasca. Cand a cincea banca din State (Bear Stearns - n.r.) se prabuseste, eu vreti sa am incredere in piata romaneasca? Prefer sa investesc in hedge fund-uri, instrumente derivative si in tot felul de actiuni pe alte piete de capital, care pot oferi randamente bune pe termen mediu si lung in conditiile unei piete in criza", a spus Dinu Patriciu, presedintele si directorul executiv al grupului petrolier Rompetrol.
Potrivit acestuia, valoarea pietei de capital din Romania este in prezent de doua ori mai mare comparativ cu valoarea sa reala. Patriciu detine o parte din actiunile a doua companii listate la Bursa de Valori Bucuresti, Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services, la care a declarat ca nu va mai cumpara actiuni de pe piata de capital.
In acelasi timp, omul de afaceri reia declaratiile legate de caderea pietei imobiliare din Romania, dar totodata anunta un proiect imobiliar de 200 de milioane de euro pentru urmatorii doi ani, in Bucuresti, in zona Casei Presei.
"Piata cade in fiecare zi. Uitati-va la volumul de tranzactii de la inceputul anului si comparati-l cu nivelul de acum 12 luni. Dezvoltatorii imobiliari cer in continuare preturi mari, dar se pare ca nimeni nu mai este dispus sa le acorde", a mai spus Patriciu.
In legatura cu propriul sau proiect imobilar, Patriciu spune ca principalul scop este acela de a construi noul sediu al Rompetrol, care va fi gata in aproximativ doi ani.
"In 1991, am cumparat 150.000 de metri patrati in spatele Casei Presei. In urmatorii doi ani, acolo vom construi noul sediu al Rompetrol, cateva cladiri de birouri, precum si 1.000 de case. Valoarea proiectelor se ridica la 200 de milioane de euro si vor fi realizate in colaborare cu un mare fond imobiliar", a mai spus Patriciu, fara sa precizeze pretul la care a achizitionat terenul si nici numele fondului imobiliar.
Dinu Patriciu, care mai controleaza impreuna cu partenerul sau american Phil Stephenson 25% din actiunile grupului Rompetrol dupa tranzactia prin care a vandut 75% catre compania de stat KazMunaiGaz, spune ca nu vrea sa vanda si restul actiunilor.
"Aici este vorba de totul sau nimic. Nu pot sa vand unui alt investitor interesat si doar catre KazMunaiGaz, si in acest caz este vorba de nimic. Suntem buni parteneri, dar nu ma gandesc deocamdata sa vand", a declarat Patriciu.
Omul de afaceri a vandut in vara anului trecut 75% din actiunile grupului Rompetrol intr-o tranzactie evaluata la 2,7 mld. dolari pornind de la nivelul de 3,6 miliarde de dolari la care a fost evaluat tot grupul.
Patriciu spune ca afacerile grupului vor ajunge anul acesta la 12 miliarde de dolari.
"La nivelul intregului grup, vom ajunge anul acesta la afaceri de 10-12 miliarde de dolari, mai degraba spre 12, mai ales datorita cresterii segmentului de trading unde am ajuns sa comercializam 7 milioane de tone de titei. Dyneff (companie franceza preluata de Rompetrol in 2006 - n.red.) a adus anul trecut 3 miliarde de dolari si cred ca anul acesta va ajunge la 3,7 miliarde de dolari", a mai spus Patriciu. Alaturi de titeiul pe care il aduce pentru rafinaria Petromidia, in cadrul circula circa 10 milioane de tone de titei din care aproximativ 6 milioane de tone vin exclusiv din Kazahstan, de la KazMunaiGaz.
In legatura cu fondul de investitii Tailwind Capital Investment, la care Dinu Patriciu va fi unul din principalii contributori si care va fi administrat de catre Obie Moore, fost managing partener la biroul din Romania al casei de avocatura franceze Salans, Patriciu spune ca va mai aduce in echipa acestuia si alti romani cu expertiza in investititii, atat din mediul local, cat si din cel international.
"Va fi o echipa internationala compusa atat din oameni de afaceri locali, dar care au o experienta internationala, cat si din oameni de afaceri straini care vor veni la randul lor cu bani pentru investitii", a spus Patriciu fara a face nominalizari. Investitiile noului fond vor fi concentrate in special pe piata locala, in domeniul energiei, real estate, hedge-fund-uri, actiuni si high-tech. Patriciu a spus ca investeste prin intermediul acestui fond in companii producatoare de turbine eoliene, dar nu a dorit sa dea detalii suplimentare. Potrivit celor mai recente informatii, fondul isi propune strangerea in primul an a unor fonduri de 300-600 mil. euro, cash si diverse active.
In legatura cu evolutia cotatiilor la petrol, care au atins la inceputul anului recordul istoric de 111 dolari pe baril, Patriciu isi mentine estimarea potrivit careia barilul va ajunge anul acesta la 150 de dolari.
"Daca autoritatile nu vor interveni pentru egalizarea accizelor la motorina cu cele de la benzina in urmatoarele luni si daca nu le va scadea nivelul, pretul la pompa al carburantilor va ajunge la 5 lei pe litru. La orice crestere a barilului cu 10%, circa 5% se transpune in pretul la pompa al carburantilor in termen de 45 de zile. Este matematica pura, nu trebuie sa fii mama Omida pentru a estima aceste cresteri", a mai spus Patriciu.
In prezent, jumatate din pretul la pompa al carburantilor este reprezentat de accize, restul fiind costurile cu materia prima, rafinarea si profitul de comercializare. Potrivit lui Patriciu, in prezent piata locala are nevoie de 14 milioane de tone de titei, din care produce numai 4,2 milioane de tone, fiind astfel expusa la variatiile pietei globale. In legatura cu problema alimentarii cu gaze a Romaniei, care este dependenta in proportie de 40% de o singura sursa de alimentare, Rusia, Patriciu spune ca "nu vom mai lua pentru mult timp gaze de import din Rusia".
Solutia propusa de omul de afaceri este dezvoltarea terminalelor de gaz natural lichefiat, dar spune ca nu intentioneaza sa investeasca in acest domeniu. Patriciu a mai spus ca nu este interesat de investitii in sportul romanesc, catalogand fotbalul ca fiind "imatur", dar va contina sa investeasca in proiecte de educatie, cel mai important fiind deschiderea unei universitati unde taxa anuala ar putea ajunge la 50.000 de dolari. Universitatea va avea trei arii de studii, si anume, economie, studii politice si arte.
In prezent, Patriciu a plasat intr-un fond de investitii 100 mil. dolari, cu un randament anual de 7%-8%, banii urmand sa fie folositi pentru sustinerea proiectelor de educatie.


SIF-urile au scazut cu 3,3%
SIF-urile au pierdut ieri in medie 3,3%, pe fondul unor vanzari agresive de actiuni, dupa ce deschisesera sedinta de tranzactionare in crestere. Indicele BET al celor mai importante actiuni de la Bursa si-a revenit pe final, dupa o scadere similara, inchizand cu 0,7% mai jos decat in ziua precedenta.


Rompetrol Gas si-a bugetat afaceri de 100 mil. dolari

Rompetrol Gas, divizia de gaz petrolier lichefiat (GPL) a grupului Rompetrol, estimeaza pentru acest an afaceri de aproximativ 100 mil. $ (64 mil. euro), aproape dublu comparativ cu 2007, cand a inregistrat un nivel de 54 mil. $. Unul dintre principalii factori care vor sustine aceasta crestere este deschiderea unei noi statii de imbuteliere a GPL-ului la Arad, care va permite dublarea capacitatilor de productie printr-o investitie de 10 mil. dolari. Noua statie de la Arad va avea peste 125 de angajati, avand o capacitate anuala de imbuteliere de 200.000 de tone de GPL. Compania mai are o statie de imbuteliere si la Navodari. "Investitia va sustine obiectivul Rompetrol Gas de a deveni in 2008 un important jucator pe piata interna de GPL, intentie sustinuta si de finalizarea in cursul acestui an a unei noi statii de imbuteliere la Bacau cu caracteristici similare celei de la Arad", a declarat Veron Toma, directorul general al Rompetrol Gas. Investitia de la Bacau va avea o valoare de circa 10 mil. dolari. Potrivit reprezentantului Rompetrol Gas, la finele anului trecut compania avea o cota de piata de 8%, urmand ca anul acesta sa ajunga la 15%. "Pana in 2012 cota noastra va ajunge la cel putin 21% prin investitii semnificative in distributie", a mai spus Toma. Potrivit sursei citate, piata se va ridica anul acesta la o valoare de 550 mil. dolari si va cuprinde vanzari anuale de peste 500.000 de tone. Cresterea pietei se datoreaza mai ales majorarii pretului la titei, a carui cotatie a depasit pragul de 111 dolari zilele trecute. Principalii competitori ai Rompetrol Gas sunt Petrom LPG, care dupa preluarea Shell Gas Romania detine o cota de 25%, Butan Gas, cu o pondere de 21% si Crimbo Gas, sub 10%. Rompetrol Gas, companie infiintata in 2006, a investit anul trecut circa 3 mil. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO