Prima pagina

Persoanele fizice au castigat 7,5 mld. euro din investitii financiare anul trecut

Persoanele fizice au castigat 7,5 mld. euro din investitii financiare anul trecut

Click pentru imaginea marita

14.02.2008, 20:03 24

Castigurile din investitiile financiare realizate exclusiv de persoanele fizice au crescut cu 65% anul trecut, de la 4,6 miliarde de euro in 2006 la 7,5 miliarde de euro in 2007, potrivit unei analize a ZF pe baza incasarilor la buget din impozitele aferente acestor investitii.
Spre comparatie, depunerile totale ale populatiei in banci erau la sfarsitul anului trecut de 18,4 miliarde de euro, iar capitalizarea totala a Bursei de la Bucuresti era ieri de 24 de miliarde de euro. Profitul de 7,5 mld. euro facut anul trecut de persoane fizice din plasamente financiare depaseste, de exemplu, valoarea de piata a celei mai mari companii romanesti, Petrom, care valora ieri pe Bursa 5,7 miliarde de euro.
Analiza ZF a vizat patru categorii de impozite pentru persoanele fizice: pe veniturile din vanzarea titlurilor de valoare (actiuni si obligatiuni), pe veniturile din dividende, pe veniturile din dobanzi si pe veniturile din tranzactii valutare la termen. In timp ce profiturile din investitii financiare ale persoanelor fizice au avansat cu 65% anul trecut, si castigurile statului, din impozitele aferente acestor investitii, au crescut intr-un ritm asemanator (cu 62%), de la 400 de milioane de euro la 648 de milioane de euro.
Cei mai multi bani au iesit pentru persoanele fizice din vanzarea de actiuni, atat pentru societati listate, cat si pentru cele nelistate. Daca in 2006 castigurile estimate ale persoanelor fizice din vanzarea de actiuni au fost de 2,264 miliarde de euro, anul trecut acestea au fost de 4,23 miliarde de euro (plus 87%), in timp ce incasarile bugetare din impozitul aferent acestor tranzactii au crescut de patru ori.
Estimarile contin insa cateva semne de intrebare, cauzate de schimbarile semnificative de legislatie fiscala si de regim de impozitare aplicabil castigurilor din vanzarea titlurilor de valoare.
Expertii se asteptau insa ca profitul persoanelor fizice din vanzarea de actiuni sa creasca spectaculos, estimand in acelasi timp ca majoritatea castigurilor au fost facute din tranzactii cu societati nelistate.
"Ma astept sa creasca incasarile din tranzactionarea cu titluri de valoare, din doua motive: in 2006 se aplicau doua cote de impozitare, in functie de durata detinerii, iar in 2007 doar cota de 16%", spune Alex Massaci, director in cadrul companiei de audit si consultanta fiscala PricewaterhouseCoopers.
"Parerea mea este ca cele mai mari castiguri din vanzarea de actiuni s-au facut pe societatile nelistate, atat in 2006, cat si in 2007", comenteaza Gabriel Biris, avocat specializat in fiscalitate la firma Biris Goran.
Calculele ZF au asumat ca in 2006 70% din incasarile din impozitul pe castigul din actiuni au fost aferente cotei de 1% (pentru detineri de peste un an ale actiunilor) si 30% au fost impozite calculate in cota de 16% (pentru detineri mai mici de un an). Impozitul pentru castigul la Bursa nu a fost colectat efectiv de stat in 2006. In schimb, in 2007 au fost colectate si impozitele pe Bursa din 2006, si 1% (plata anticipata) din castigul la Bursa pe 2007, si impozitele pe castigurile din tranzactiile cu actiuni ale societatilor nelistate (diferentiate dupa perioada de detinere). Ipoteza luata in calcul a fost ca 70% din incasarile bugetare au provenit din impozite in cota de 16% si restul de 30% au fost impozite in cota de 1%.
Cresterea castigurilor este explicata si de aprecierea actiunilor: indicele general al Bursei, BET-C, a crescut anul trecut cu aproape 33%, in timp ce indicele SIF-urilor a crescut cu 25%, iar indicele pietei RASDAQ a crescut cu 96%.
Pe locul doi in topul castigurilor au fost banii facuti din dividende, unde impozitarea a fost uniforma in 2006 si 2007. Castigurile facute anul trecut au fost de 2,7 mld. euro, cu 38% mai mult decat in 2006.
Pe locul al treilea s-au aflat castigurile din dobanzi, unde din nou diferentele de regim fiscal au distorsionat estimarile. Castigurile realizate in 2007 din dobanzi au fost de 581 mil. euro, cu 72% mai mult decat in 2006. Dobanzile castigate din depozitele la termen au fost impozitate cu 16% atat in 2006, cat si in 2007, in timp ce conturile curente si depozitele la vedere au fost impozitate cu 16% in 2006 doar daca rata dobanzii era mai mare decat rata de referinta interbancara la depozitele de o luna.
Anul trecut, dobanzile la termen pentru depozitele in lei au fost in medie intre 6% si 8%, in timp ce depozitele similare in euro au fost remunerate cu dobanzi intre 3% si 5%. Cei mai putini bani au fost adusi de tranzactiile valutare la termen, unde castigul a fost impozitat cu 16% atat in 2006, cat si in 2007. Profitul din aceste investitii au fost neglijabile fata de celelalte: doar 4,5 mil. euro in 2006 si 0,3 mil. euro anul trecut.
Impartind castigul total de 7,5 miliarde la populatia Romaniei, reiese un castig mediu de peste 350 de euro, mai mare chiar decat salariul mediu net pe economie de anul trecut (313 euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO