Prima pagina

Peste 360 mil. euro din bilete de avion in 2007

14.11.2006, 19:25 17

Traficul aerian inspre si dinspre Romania va creste cu cel putin 20% anul viitor, companiile aeriene ajungand astfel la vanzari de bilete de peste 360 de milioane de euro, potrivit filialei locale a Asociatiei Internationale pentru Transport Aerian (IATA). Pana la sfarsitul acestui an, vanzarile de bilete vor atinge 300 de milioane de euro, conform estimarilor IATA.
Traficul aerian a crescut in primele trei trimestre ale anului cu 23% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
"Avem vanzari de 240 de milioane de euro derulate prin BSP Romania in primele noua luni ale anului 2006", spune Anca Apahidean, country manager IATA pentru Romania si Moldova.
BSP (Billing Settlement Plan) este un sistem IATA care faciliteaza vanzarea, raportarea si decontarea biletelor de avion ale agentiilor acreditate. In cadrul BSP intra cursele externe si cursele interne regulate, operate de Tarom si Carpatair. Prin acest sistem se fac peste 80% din vanzarile de bilete din Romania, intrucat 41 dintre liniile aeriene care opereaza in Romania participa la sistemul BSP.
Intensificarea concurentei dupa integrarea in Uniunea Europeana va aduce si o scadere a pretului biletelor de avion.
"Din statisticile BSP Romania, prin raportarea volumului total de vanzari la numarul de bilete emise, observam ca preturile au o tendinta de micsorare", spune managerul de tara al IATA. Anca Apahidean precizeaza ca si numarul companiilor aeriene interesate de piata locala este in crestere.
"Numarul companiilor aeriene care vor sa intre pe piata romaneasca este in continua crestere, in medie cu sapte linii aeriene pe an", mai spune Apahidean.
In acelasi timp, odata cu reglementarea open sky, orice operator aerian din strainatate va putea sa opereze orice cursa doreste in Romania, inclusiv curse interne, iar orice operator roman va putea zbura in orice stat comunitar. Pana la aparitia acestei reglementari, companiile aeriene nu puteau sa opereze zboruri decat inspre sau dinspre tara de origine.
"Acest open-sky poate fi foarte bine tradus printr-o deschidere a cerului romanesc pentru toate liniile aeriene din UE, altfel spus, liberalizarea transportului aerian", spune Apahidean.
In Romania opereaza in prezent 23 de linii aeriene membre IATA, printre care se numara Austrian Airlines, British Airways, KLM, Swiss, Delta Air Lines, Lufthansa, TAROM sau Carpatair.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO