Prima pagina

Peste jumatate din fondurile mutuale au fost invinse de inflatie

21.01.2004, 00:00 7

Doar noua dintre cele nouasprezece fonduri mutuale care au activat intreg anul trecut pe piata au reusit sa ofere investitorilor un castig care sa acopere macar inflatia de 14,1%. Dintre aceastea doar cinci au depasit cresterea euro fata de leu, care a fost de 17,8%.
Piata fondurilor mutuale trece de la mijlocul anului trecut printr-o perioada de restructurare, cauza fiind imposibilitatea unora dintre societati de a continua activitatea, dar si reglementarile Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, care impun niveluri minime de capital social pentru administratori si de activ net pentru fonduri. Cele mai multe dintre fondurile care nu au depasit inflatia sunt chiar aceste fonduri, cele mai multe cu un activ net mai mic de 2 miliarde de lei (70.000 de dolari). Analistii sunt de parere ca scaderea numarului de fonduri nu este neaparat un lucru rau, pentru ca asta va insemna doar o eliminare a fondurilor "bolnave".
Cresterea medie a fondurilor mutuale pe anul trecut a fost de doar 11,6%, aproximativ jumatate din castigul pe care l-ar fi adus in aceasta perioada un depozit bancar. Media a fost insa trasa in jos de fondurile care urmeaza sa dispara de pe piata. "Daca s-ar face o medie ponderata a cresterilor cu activele nete ale fondurilor, probabil ca ar fi mai mare decat inflatia," spune Florin Costinas, director executiv la Globinvest, societate care administreaza fondurile Napoca si Transilvania.
Cel mai mare fond de pe piata, Simfonia 1, administrate de societatea specializata a BRD a inregistrat anul trecut o crestere de 12%, Transilvania a avut o crestere de 21,1%, iar  BCR Clasic a adus investitorilor un castig de 14,6%.
Fondul Napoca investeste preponderent in actiuni cotate si a avut anul trecut de departe cea mai mare crestere, 40,7%, mai mult decat cresterea medie a indicilor Bursei, care au intregistrat anul trecut cresteri cuprinse intre 26% si 33%. Unele dintre investitiile fondului sunt orientate catre actiununile unor companii mai mici, si cu valori reduse ale tranzactiilor, dar care pot aduce castiguri importante.  Dintre detinerile fondului, cel mai mare randament a fost adus de actiunile VAE Apcarom, un castig de 178%. Anul trecut Napoca a mai inregistrat un castig de 174% de pe urma actiunilor Impact Bucuresti, 133% din plasamentul in actiuni Azomures, iar valoarea investitiei in actiunile Bancii Transilvania s-a dublat.
Pe locul al doilea ca valoare a castigurilor aduse investitorilor se afla un alt fond cu investitii preponderente in actiuni, Intercapital, fond administrat de Certinvest, cu o crestere de 22,5%. Fondul investeste in general in cele mai lichide actiuni de la Bursa, iar Impact si Banca Transilvania se numara, de asemenea, printre actiunile care au adus cele mai mari castiguri.
"Costul mediu al actiunilor Impact in portofoliul nostru este de 1.500 de lei," spune Iulian Panait, analist la Certinvest. Actiunile companiei se tranzactioneaza in prezent la Bursa la peste 5.000 de lei.
Cele mai mari cresteri au fost inregistrate de fond in ultimele luni ale anului trecut, cand preturile actiunilor de la Bursa au reluat cresterea dupa aproape sase luni de stationare. Conform reprezentantilor societatii de administrare, jumatate din castigurile investitorilor in fond au fost aduse de cresterea actiunilor societatilor de investitii financiare. Pe de alta parte, actiunile BRD cumparate de fond in octombrie au adus pana in prezent o crestere de 22%.
Celelalte fonduri care au depasit inflatia au fost fonduri in care cea mai mare parte a plasamentelor in instrumente monetare, dar unele din ele detin si actiuni cotate. Acestea sunt BCR Clasic, Transilvania, administrat de Globinvest, Tezaur si Capital Plus, administrate de Certinvest, alaturi de Integro si Allegro, administrate de Quadrant Asset Management.
Integro este fostul Fond National de Acumulare, prabusit odata cu FNI, iar Allegro (noua denumire a fondului Galati) urmeaza sa fuzioneze cu Stabilo, un alt fond administrat de Quadrant.
Una dintre caracteristicile fondurilor care au adus castiguri peste inflatie anul trecut sunt costurile reduse suportate de investitori. Raportul dintre costurile lunare suportate din fond si activul net al acestotra (indicele costurilor) nu depaseste in general 0,3%, iar in cazul majoritatii fondurilor cu randamente slabe acest indicator depaseste 0,7%.
Reprezentantii Globinvest si Certinvest spun totusi ca a activitatea de administrare a investitiilor le-a aducs profit anul trecut. De astfel 2003 este  primul din ultimii patru in care Certinvest inregistreaza profit. "Probabil vom incheia exercitiul financiar 2003 pe profit, in ciuda faptului ca am facut investitii in marketing si reteaua de distributie," spune Iulian Panait.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO