Prima pagina

Petrom a crescut cu 1,5 mld. euro in doua saptamani

12.01.2006, 19:51 5

Actiunile Petrom au castigat ieri peste 5%, continuand seria aprecierilor puternice inregistrate de la inceputul acestui an. In mai putin de doua saptamani, titlurile companiei petroliere au castigat 20%. Capitalizarea Petrom a ajuns la 8,8 mld. euro, cu aproximativ 1,5 mld. euro mai mult decat la finalul anului trecut. Cursul actiunilor a atins noi maxime istorice in mod constant in ultimele sedinte, noul record de pret stabilit ieri fiind de 0,575 lei/actiune. Aceste titluri au fost printre cele mai intens tranzactionate de pe piata de la inceputul anului, rulajele zilnice depasind adesea 3 mil. euro.

Brokerii spun ca interesul extrem de ridicat consemnat pe actiunile Petrom se inscrie in contextul general de pe piata internationala, unde companiile petroliere, si in mod deosebit cele europene, au inregistrat avansuri importante.

"Pe piata globala, companiile integrate sunt in atentia investitorilor, in conditiile in care crizele energetice se anunta, semnalele in acest sens venind atat in urma scandalului dintre Rusia si Ucraina privind livrarea gazelor naturale, cat si pe fondul starii de nesiguranta din Golf", a precizat Adrian Manaila, directorul societatii de brokeraj Eldainvest. Conflictul dintre Rusia si Ucraina a reamintit investitorilor, mai spun brokerii, ca aproximativ 40% din rezervele de un miliard de barili ale Petrom sunt sub forma de gaze, conducerea companiei exprimandu-si intentia sa creasca in anii urmatori importanta activitatii de furnizare de gaze, care ar urma sa devina una dintre principalele operatiuni ale Petrom.

Cresterea puternica inregistrata de actiunile Petrom se datoreaza, potrivit brokerilor, si faptului ca investitorii se asteapta ca societatea sa raporteze un profit net de peste 500 mil. euro pentru anul trecut. In 2004, ultimul an in care compania s-a aflat sub administrarea statului, profitul Petrom a fost de numai 56 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO