Prima pagina

Piata de alimente si bauturi va ajunge la 10 mld. euro in 2007

Piata de alimente si bauturi va ajunge la 10 mld. euro in 2007
30.06.2004, 00:00 15

2007, anul posibilei aderari a Romaniei la UE, va gasi tara noastra cu o crestere de peste 30% pana la 9,7 miliarde de euro a pietei interne a industriei alimentare si a bauturilor fata de 2003 dar si in fata unei competitii acerbe din partea producatorilor din statele membre ale UE.
Volumul productie interne a aceleiasi industrii este asteptat sa aiba o crestere si mai impresionanta de la aproape 4,1 miliarde de euro anul trecut la 8,7 miliarde de euro, conform estimarilor Centrului Roman de Modelare Economica.
"Cea mai importanta conditie pentru inregistrarea acestor cresteri este ca variabilitatea acestei piete atat pe plan national cat si international sa nu depaseasca in cei trei ani pana la integrare 15 procente. Adica sa nu se produca mari calamitati naturale sau evenimente nedorite de genul celui de la 11 septembrie 2001", a spus Cezar Mereuta, vicepresedintele CRME, in cadrul conferintei "Romania 2007. Industria Alimentara si a Bauturilor Alcoolice", organizata de FinMedia.
Alte trei conditii enumerate de Mereuta pentru indeplinirea acestor indicatori sunt mentinerea ritmului anual actual de crestere a Produsului Intern Brut (PIB) la un nivel de 4,6-5,1%, un indice anual al inflatiei de 9,1-11,3% si un  raport intre euro si dolar pe urmatorii cinci ani intre 1,15 si 1,21.
Mereuta nu a putut preciza, insa, daca la momentul aderarii structura productiei industriei alimentare si a bauturilor va inclina balanta in favoare producatorilor interni sau a celor externi, desi deficitul balantei comerciale pentru produsele agroalimentare s-a adancit in ultimii ani, ajungand anul trecut la 1 miliard de euro.
Vicepresedintele CRME sustine ca singurele sectoare pe care Romania s-ar mai putea orienta pe piata UE sunt cele de productie si procesare a carnii si a uleiurilor animale si vegetale, tarile UE fiind importatoare de astfel de produse. In rest, produsele romanesti ar trebui sa se orienteze catre tari terte din in afara UE.
Odata cu apropierea aderarii la UE , Romania devine o piata extrem de interesanta avind in vedere cei 22, 3 locuitori si potentialului de crestere. Consumul este sustinut si de banii romanilor care lucreaza in strainatate avind in vedere ca o buna parte din fonduri sunt cheltuite in tara. Conform estimarilor,  circa 3 miliarde de euro vor intra in acest an in tara.
Tudorel Balta, director in Ministerul Agriculturii spune: consumul la principalele produse alimentare si bauturi racoritoare va creste in urmatorii ani, astfel incat acesta ar putea ajunge la un nivel apropiat celui din statele comunitare. "La unele produse, cum ar fi produsele lactate si bauturile alcoolice si cele racoritoare, consumul este aproape acelasi ca in UE", sustine Balta.
Astfel, la lapte si produse lactate, consumul mediu pe cap de locuitor estimat pentru anul in curs se ridica la 231 litri fata de 237 de litri in UE, urmand sa creasca la aproximativ 255 de litri in anul 2007. Jean Valvis, presedintele grupului din industria lactatelor LaDorna, spune ca are prevazuta o asemenea crestere pentru urmatorii doi ani.
"LaDorna estimeaza o crestere cu 20-30% a consumului dar industria trece la ora actuala printr-o perioada de tranzitie", afirma Valvis.
In acelasi timp, este prognozat un consum de 60 de litri de sucuri si bauturi racoritoare nealcoolice pe cap de locuitor comparativ cu 70 de litri in statele comunitare, care ar putea atinge, insa, in 2007 un nivel de 65 de litri.
Potrivit oficialului din Ministerul Agriculturii, romanii vor consuma in 2007 in medie 63,2 kilograme de carne si produse din carne, cu circa 17 kilograme mai putin decit in UE.
Radu Timis, presedintele Cris-Tim, cel mai mare producator de preparate din carne din Romania, sustine  ca in urmatorii ani se va inregistra o crestere semnificativa a consumului de carne. "Cresterea se va datora in primul rand cresterii puterii de cumparare a romanilor ,dar si faptului ca intr-un an de zile efectivele de animale din Romania vor creste si ele semnificativ", afirma Timis.
Timp de un  deceniu industria de carne a fost intr-un  declin accentuat. Trendul s-a inversat spectaculos in ultimul an, mari producatori de carne anuntind investitii mari in acest sector. Smithfield- SUA, cel mai mare producator de carne de porc din lume a preluat 70% din activele ComTim Timisoara. Coren, al doilea mare producator de carne din Spania , a anuntat o investitie de 25 de milioane de euro in zootehnie, iar Banvit, cel mai mare producator de carne de pui din Turcia este pe cale sa demareze un proiect de 40 de milioane de dolari la Urziceni.   
De asemenea, la ulei si grasimi vegetale, se preconizeaza atingerea unui nivel de 17,3 litri pe cap de locuitor, fata de 14,5 litri, in acest an, in timp ce media in UE este de 26 de litri.
Bunge - SUA, un mare producator  de ulei la nivel mondial , a luat o pozitie importanta pe piata romaneasca , iar concernul  american Cargill vrea sa investeasca in acest domeniu dupa ce a cumparat mari capacitati de depozitare a cerealelor. 
Consumul ar urma sa creasca si la vinul nobil pana la 33 de litri de la 30 de litri in 2004.
"Piata vinului a inregistrat in ultimii patru ani o crestere cu un prag de 10% anual si aspectele pozitive care au aparut in aceasta piata sunt de natura sa continue aceasta linie pozitiva. In plus, a crescut semnificativ si piata produselor mai sofisticate", afirma Ionut Dobronauteanu, presedintele Organizatiei Nationale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV) care grupeaza cei mai mari producatori de vinuri din Romania. In acest sector a crescut puternic numarul de investitori. Marii producatori de vin investesc puternic si in marketing ceea a dus la cresterea cererii. 
Industria alimentara si a bauturilor reprezinta, in prezent, circa 26% din totalul productiei agricole brute si circa 4,6% din PIB. "Estimarile pentru 2007 arata o crestere pana la un nivel de 30 la suta din valoarea totala, in conditiile in care in anii 92-93 aceasta pondere reprezenta doar 15-16 la suta", a declarat Balta.
Circa 99% din cei 14.509 agenti economici care activeaza in acest sector, sunt privati. "Industria alimentara inregistreaza o crestere medie annuala de 12,5% a productiei industrializate. Sper ca acest ritm sa se mentina astfel incit necesarul de consum intern sa fie asigurat din productia interna", a precizat Balta.
El a aratat ca cea mai mare crestere a fost consemnata in sectorul bauturilor alcoolice ca urmare a investitiilor din ultimii ani. De asemenea, avicultura, ar putea atrage,in opinia reprezentantului Ministerului Agricuturii, investitii semnificative in perioada urmatoare.
Din pacate, din totalul societatilor care activeaza in industria alimentara foarte multe nu indeplinesc inca normele sanitar-veterinare si nici cele de calitate impuse pe piata europeana si nu vor putea face fata concurentei dupa integrarea in UE.
Potrivit unui studiu realizat de Comisia Europeana, 40% din reprezentantii firmelor din industria alimentara din Romania au declarat ca nu sunt interesati sa obtina un standard de calitate pentru produsele lor. Doar 16% din totalul societatilor din aceasta industrie detin o astfel de certificare iar alte 13% sunt in curs de implementare a unui sistem de calitate impus de UE.
Romania a incheiat recent negocierile cu UE pe marginea capitolului Agricultura, obtinand cote de productie pe care, in cea mai mare parte, fermierii si industria alimentara le-au acceptat si s-au aratat multumiti de ele. Suprafata arabila negociata a fost de 7,013 milioane de hectare cu o recolta medie de 2,65 tone la hectar, insa au mai ramas de negociat subventiile care vor fi acordate pentru fiecare hectar.
Pentru perioada 2007-2009, Romania va primi de la UE aproximativ 4,721 miliarde de euro, din care 3,921 miliarde euro sunt alocati pentru mecanismele Politicii Agricole Comune si dezvoltare rurala, iar 0,8 miliarde euro pentru proiecte finantate din fondurile structurale.
Pana in 2007, agricultura si industria alimentara romaneasca beneficiaza de fonduri de preaderare prin intermediul programului Sapard in valoare de peste 1,5 miliarde de euro.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO