Prima pagina

Piata fondurilor mutuale a crescut de patru ori anul trecut

Piata fondurilor mutuale a crescut de patru ori anul trecut
18.01.2005, 00:00 16

Dobanzile inca mari, cresterea aproape continua a Bursei si o usoara imbunatatire a perceptiei investitorilor au generat anul trecut o crestere de patru ori a activelor administrate de fondurile mutuale romanesti.
Piata fondurilor mutuale a depasit la finalul lui 2004 pragul de 100 milioane de euro, atingand la finalul lui decembrie 4.643 miliarde de lei (120 milioane de euro). La finalul anului 2003 activele nete ale fondurilor mutuale se ridicau la doar 1.180 miliarde de lei (21,7 milioane de euro).
Fondurile mutuale incep sa isi recapete astfel incet statutul de alternativa de plasare a economiilor dupa ce prabusirea FMOA in 1996 si a FNI in 2000 i-au facut pe cei mai multi investitori sa ii ocoleasca pe administratorii de fonduri.
La inceputul anului 2000, cand piata fondurilor mutuale era pe val, activele administrate de fonduri erau de 300 milioane de euro, de aproape trei ori mai mult decat in prezent, dar cea mai mare parte a acestora erau administrare de FNI.
"Fondurile de investitii incep sa devina percepute din ce in ce mai mult ca o alternativa viabila de investitii. Probabil ca si scaderea dobanzilor a avut un cuvant de spus in cresterea pietei fondurilor," spune Dan Nicu, presedintele Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv. El este si directorul general al SG Asset Management, societatea de administrare a investitiilor a BRD - Soc Gen.
Cresterea numarului de investitori a fost insa mai putin impresionanta decat cea a activelor, numarul acestora urcand cu doar 7% pana la 62.000, teama investitorilor de a face plasamente in fonduri fiind inca prezenta.
"Intreaga industrie a fondurilor mutuale sufera inca dupa crizele din 1996 si 2000," spune Doru Puiu Tiberiu. El afirma insa ca increderea investitorilor este in crestere, iar tot mai multi dintre acestia se afla in cautarea unor produse mai sofisticate decat depozitele bancare, mai ales pe fondul tendintei de scadere a dobanzilor de pe piata.
O buna parte a cresterii activelor fondurilor de anul trecut s-a datorat insa investitorilor straini, care speculeaza diferenta dintre dobanzile la leu si cele mai mici la euro in dolar in conditiile tendintei de apreciere a leului. Banca germana DePfa a investit aproximativ 65 de milioane de euro intr-un fond mutual transformat ulterior in fond inchis administrat de o societate la care banca este actionar.
Surse din piata de capital afirma ca mai multi investitori straini au facut plasamente intr-un alt fond cu plasamente monetare, Simfonia 1, administrat de SG Asset Manegement, societatea de administrare a investitiilor a BRD - Soc Gen. Reprezentantii SG Asset Management nu au dorit sa comenteze aceste informatii.
Investitorilor straini care au venit atrasi de dobanzile mari la leu li s-au alaturat o serie de companii romanesti care au inceput sa cumpere unitati in fonduri cu plasamente monetare in loc sa constituie depozite la banci.
Pe de alta parte administratorii de fonduri spun ca persoanele fizice sunt atrase din ce in ce mai mult de fondurile care investesc si pe Bursa din dorinta de a castiga mai mult, chiar daca riscurile sunt mai mari.
"La fondul BCR Clasic cu profil monetar aproximativ 70% din trilurile de participale sunt detinute de persoane juridice care plaseaza disponibilitatile. La BCR Dinamic, unde exista si investitii in actiuni, 90% din titluri de participare sunt detinute de persoane fizice. Acestea se orienteaza din ce in ce mai mult spre fondurile de actiuni pentru ca doresc castiguri mai mari, " spune Doru Puiu Tiberiu, directorul BCR Asset Management, societatea de administrare a investitiilor a Banci Comerciale Romane.
Dobanzile de pana la 20% care au putut fi obtinute anul trecut din plasamente in instrumente cum ar fi obligatiunile, depozitele bancare, sau titurile de stat si o inflatie de sub 10% au facut ca nici unul din fondurile mutuale sa nu raporteze anul trecut cresteri mai mici decat rata inflatiei, asa cum se intampla in anii anteriori. In plus, dublarea cotatiilor actiunilor pe Bursa anul trecut a insemnat cresteri de pana la 70% pentru fondurile fac plasamente in actiuni cotate. Randamentul mediu adus de fonduri a fost anul trecut de 21,1%. Cele mai rentabile au fost fondurile cu plasamente in actiuni ale caror randamente s-au situat intre 40% si 68%.
Administratorii sunt optimisti pentru acest an, mai ales in conditiile in care scaderea dobanzilor la depozitele bancare va continua.
"Sunt toate motivele sa credem ca in acest an e loc de mai bine pe piata fondurilor mutuale. Scaderea dobazilor ar putea fi perceputa de catre unii din investitori ca o scadere a performantelor fondurilor, dar atata timp cat acestea vor aduce castiguri peste inflatie, piata nu poate decat sa creasca," spune presedintele UNOPC.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO