Prima pagina

Piata obligatiunilor incepe sa prinda viteza

Piata obligatiunilor incepe sa prinda viteza
14.05.2004, 00:00 22

Obligatiunile municipale si corporative, in germene acum doi ani, au inceput sa ia deja locul titlurilor de stat in preferintele investitorilor.
Cel mai bun exemplu sunt fondurile mutuale, unde administratorii au renuntat la o parte a titlurilor de stat pentru a cumpara obligatiuni in incercarea de a oferi randamente mai mari investitorilor. Explicatia este ca obligatiunile sunt mult mai rentabile decat titlurile de stat: dau acum randamente anuale de circa 21-22%, fata de maxim 18% la titluri de stat.
La finalul anului trecut, obligatiunile reprezentau 46% din activele fondurilor mutuale fata de sub 4% la finalul anului 2002. Ponderea titlurilor de stat a scazut in aceasta perioada de la 80% la 33%. Cu cativa ani in urma era mai profitabil sa investesti in titluri de stat, decat in depozite bancare desi riscul era mai mic. Lucrurile s-au schimbat acum, iar randamentele sunt proportionale cu riscul si durata investitiei.
Piata romaneasca a obligatiunilor va ajunge la aproape 2.500 miliarde de lei (75 milioane de dolari), daca emisiunea de obligatiuni a Raiffeisen Bank, in valoare de 1.200 de miliarde de lei, care va fi lansata luni, va avea succes. Peste doua treimi din obligatiuni vor fi cele corporative. Valoarea pietei obligatiunilor este inca departe de cea a titlurilor de stat, dar daca tendinta va continua, este posibil ca peste cativa ani emisiunile de obligatiuni sa le depaseasca pe cele de titluri de stat. Soldul certificatelor de trezorerie si a altor titluri de stat era la sfarsitul lunii februarie 2004 de circa 16.000 mld.lei (450 mil. $). La scadente mai lungi, de peste 2 ani, obligatiunile depasesc titlurile de stat. Avand posibilitatea sa plaseze mult mai profitabil banii lpe termen scurt la BNR(care tine inflatia sub control prin absorbtia de bani de pe piata), bancile sunt reticente sa plaseze banii la stat pe termen de 2-3 ani, dar atrag finantare pe aceasta perioada de la clienti.  Spre exemplu, astazi bancile n-au subscris deloc la oferta finantelor de titluri de stat pe cinci ani.
Randamentul bun al bondurilor i-a atras pe administratorii de fonduri.
Societatea de administrare a investitiilor Certinvest a lansat recent un nou fond mutual axat chiar pe investitii in astfel de instrumente. Desi mai exista si alte fonduri care investesc sume importante in obligatiuni, fondul Orizont lansat de Certinvest este primul care are ca scop declarat obtinerea de castiguri din investitiile in obligatiuni. "Piata romaneasca nu avea un astfel de produs, iar cererea pentru investitii in obligatiuni este in crestere. Pe de alta parte pe piata apar tot maI multe emisiuni de obligatiuni," spune Ovidiu Vasincu, consultant in cadrul Certinvest. Fondul a pornit cu un activ de 2 miliarde de lei, apartinand actionarului majoritar al societatii de administrare, Fondul Romano-American de Investitii. Administratorii intentioneaza sa cumpere obligatiuni Raiffeisen in valoare de cel putin un miliard de lei.
"Titlurile de stat au, cel putiun teoretic, o siguranta mai mare, dar riscul obligatiunilor este oarecum comparabil, pentru ca pana acum nu au existat probleme. Dupa criza fondurilor din 2000 administratorii se straduiau sa atraga investitorii prin plasamente in titluri de stat cu risc scazut. Acum toata lumea alearga dupa randamente," spune Doru Puiu Tiberiu, directorul BCR Asset Management, societate care administreaza doua fonduri care fac si plasamente in obligatiuni.
Termenele mai lungi pe care sunt emise obligatiunile municipale sau corporative este unul din motivele pentru care acestea aduc randamente mai mari. Obligatiunile municipale cu dobanda indexata ofera in prezent randamente care pot ajunge la 24%, castigurile aduse de obligatiunile bancilor se vor situa in intervalul 20-22%, in timp ce de pe urma titlurilor de stat se poate castiga maximum 18%. Marea majoritate a emisiunilor de obligatiuni municipale sau corporative au o scadenta de cel putin doi ani, fata de cele mai multe dintre titlurile de stat, care sunt emise de perioade de cel mult un an. Ministerul Finantelor nu a reusit sa vanda nici macar o obligatiune de stat pe doi ani cu dobanda fixa, iar obligatiunile pe cinci ani cu dobanda indexabila la rata inflatiei nu au fost subscrise in intregime, desi ofereau o dobanda cu 5% mai mare decat rata inflatiei.
Bancile sau municipiile se finanteaza prin bonduri pentru ca este mai ieftin, dobanda la creditele in lei pe perioade similare fiind acum de 25-28%.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO