Prima pagina

Planuri Michelin pentru o investitie de 150 mil. euro

30.09.2005, 20:22 17

Compania Michelin Romania are in plan dezvoltarea unei noi investitii in zona Transilvaniei, una dintre locatiile alese fiind in judetul Cluj.

Potrivit unor surse apropiate grupului francez, investitia s-ar putea ridica la 150 de milioane si vizeaza construirea unei noi fabrici ce se va intinde pe o suprafata de aproximativ 40-50 de hectare. Dezvoltarea investitiei pe urmatorii cinci ani ar aduce aproximativ 1.000 de noi locuri de munca in zona.

Reprezentantii Michelin s-au intalnit saptamana trecuta cu autoritatile judetene, fiind indrumati de conducerea Prefecturii Cluj spre Primaria Turda, zona unde exista suprafata de teren solicitata de companie, in zona Cluj-Napoca existand un defict imobiliar care impiedica dezvoltarea acestui proiect greenfield.

Contactat de ZF Transilvania, Tudor Stefanie, primarul orasului Turda, a invocat clauza de confidentialitate si nu a dorit sa ofere informatii despre intalnirea cu potentialii investitori. Nici reprezentantii Michelin nu au dorit sa ofere informatii suplimentare.

"In cadrul strategiei sale de dezvoltare, Michelin studiaza diferite posibilitati de implantare in Europa Centrala. Printre aceste posibilitati, s-ar putea numara si sporirea facilitatilor de productie, deja importante in Romania", au declarat pentru ZF Transilvania oficialii Michelin Romania.

Michelin Romania face parte din Grupul Michelin, lider mondial in domeniul anvelopelor, cu o prezenta comerciala in 170 de tari si peste 127.000 de angajati in toata lumea.

Grupul este prezent in Romania din 2001, cand a cumparat doua fabrici de anvelope ale grupului Tofan, Silvania Zalau si Victoria Floresti, alaturi de alte active ale grupului. Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica, insa cea mai vehiculata suma a fost de 80 de milioane de dolari (aproape 90 de milioane de euro la momentul respectiv), bani incasati de fondul de investitii Nomura International si omul de afaceri Gelu Tofan, fondatorul grupului.

La cele doua uzine s-a adaugat in acest an cea de-a treia, Romsteel Cord Zalau, o investitie cifrata la 25 de milioane de euro.

La Romsteel Cord se fabrica corduri metalice, componente esentiale pentru realizarea carcaselor de anvelope. Holdingul mai detine atelierul de resapare Michelin Romania Retreading, serviciul central de vanzari si distributie, dar si depozite si centre de distributie a pneurilor.

Anul trecut, Michelin Romania a realizat, potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului de Finante, o cifra de afaceri de peste 144 de milioane de euro, in crestere fata de 105 mil. euro in urma cu un an.

Dintre concurentii la nivel mondial ai grupului francez, pe piata romaneasca mai detine activitati de productie si grupul german Continental, care a investit peste 120 de milioane de euro intr-o fabrica de anvelope la Timisoara.

Italienii de la Pirelli au anuntat la randul lor ca vor investi 150 de milioane de euro in doua fabrici la Slatina, de cord metalic si de anvelope de inalta performanta. laura.laurentiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO