Prima pagina

Platforma petroliera romaneasca, atacata de iranieni

23.08.2006, 21:08 37

O platforma petroliera din Golful Persic administrata de firma romaneasca Grup Servicii Petroliere, firma specializata in forajul maritim, a trecut ieri sub controlul armatei iraniene care se prevaleaza de o hotarare intr-un litigiu comercial. Atacul s-a simtit imediat pe piata titeiului, unde cotatia barilului a urcat cu 27 de centi, pana 73,65$. Incidentul vine in conditiile in care Iranul este supus unor puternice presiuni diplomatice internationale in dosarul nuclear.
La ora 9:15 (ora Romaniei) o nava militara iraniana a deschis focul asupra platformei care a fost ulterior ocupata de fortele armate iraniene, au relatat agentiile internationale de presa. Pana in prezent nu se cunoaste motivul atacului. Intregul echipaj, format din 26 de persoane din care 19 romani si sapte indieni care lucrau la firma Prime Catering, a fost sechestrat de catre 20 de iranieni inarmati, a declarat pentru ZF Gabriel Comanescu, directorul general al Upetrom Group Management, companie care detine 90% din actiunile GSP.
Orice posibilitate de comunicare a echipajului a fost intrerupta pana in jurul orei 16.00 cand un ofiter de radio de pe platforma Orizont a reusit sa ia legatura cu platforma Fortuna, un alt activ al GSP aflat in Golful Persic, prin intermediul telefonului mobil. Potrivit declaratiilor acestuia, tot echipajul era in stare buna.
GSP a devenit la sfarsitul anului 2005 proprietarul a sase platforme de foraj marin, care au apartinut Petrom. Finatarea a fost asigurata printr-un credit de 115 mil. dolari (92 mil. euro) acordat de catre BCR. Aceasta linie de credit este una dintre cele mai mari acordate de o singura institutie bancara din Romania. Gabriel Comanescu, 39 ani, a devenit in urma acestei achizitii unul dintre cei mai importanti jucatori pe piata utilajelor petroliere din Romania. "Acest atac nu va afecta cu nimic capacitatea de rambursare a acestui credit. Platformele in cauza (n.red - Orizont si Fortuna) sunt scoase din functiune inca din luna aprilie, neavand un impact asupra solvabilitatii companiei", a mai spus Comanescu.
Recent, firma a retras din zona platforma Fortuna, inchiriata de Oriental Oil Company din Dubai, sustinand ca firma nu a respectat contractul si a subinchiriat platforma unei firme iraniene, Oriental Oil Kish. Potrivit oficialilor GSP, Oriental Oil Company a acumulat datorii in valoare de 17 mil. dolari (13,6 mil. euro). La inchiderea editiei, platforma era supravegheata de doua nave militare iraniene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO