Prima pagina

Platformele petroliere sunt gajate la BCR

Platformele petroliere sunt gajate la BCR

Gabriel Comanescu, presedinte Grup Servicii Petroliere

24.08.2006, 20:19 222

Gabriel Comanescu, proprietarul platformelor, a iesit in public in premiera sa dea explicatii. Cea mai mare banca din Romania este implicata in afacere.
Platforma petroliera Orizont, care face obiectul unui diferend intre proprietar - compania romaneasca Grup Servicii Petroliere (GSP) - si autoritatile iraniene, este gajata la BCR, ca parte a unui contract de credit mai amplu.
Principalul actionar al GSP, compania a carei platforma a fost marti tinta unui atac iranian, catalogheaza incidentele ca fiind un act de piraterie asupra unei proprietati romanesti.
Ambasadorul Iranului la Bucuresti a afirmat ca intre GSP si o companie iraniana exista un litigiu comercial, iar armata iraniana a intervenit pentru a transmite o hotarare judecatoreasca.
Autoritatile romane incearca sa rezolve aceasta situatie pe cale diplomatica. Incidentul a provocat teama pe pietele financiare internationale, avand in vedere pozitia razboinica a Iranului din ultimul timp.
Gabriel Comanescu, 39 de ani, personaj cunoscut in mediul de afaceri petrolier autohton, dar care a evitat pana acum sa iasa in luminile rampei, a luat la sfarsitul anului trecut un credit in valoare de aproximativ 125 de milioane de dolari de la BCR pentru a achizitiona sase platforme de foraj marin care apartineau celei mai mari companii romanesti, Petrom. Acesta este unul dintre cele mai mari credite acordate de o singura banca unui investitor, iar valoarea acestuia a acoperit 85% din valoarea achizitiei, restul provenind din fonduri proprii. Durata creditului este de sapte ani.
"Toate cele sase platforme sunt gajate la BCR", a declarat pentru ZF Comanescu, directorul general al Upetrom Group Management, firma care detine 90% din actiunile Grup Servicii Petroliere.
"Din cele sase platforme, doar trei functioneaza in prezent, dar in ceea ce priveste rambursarea ratelor aferente creditului suntem la zi. Cele trei platforme (amplasate in Marea Neagra - n.red.) asigura destule lichiditati pentru BCR", a precizat Comanescu.
"O platforma face un profit net zilnic de aproximativ 50-60.000 de dolari, iar, de exemplu, una dintre platforme, care deruleaza operatiuni pentru TPAO (n.red - compania nationala de petrol a Turciei), si-a triplat incasarile pana la 110.000 de dolari pe zi. Aceste lucruri ne impiedica a avea probleme cu rambursarea creditului", sustine el. Toate cele sase platforme sunt asigurate pe piata Lloyd's din Londra prin intermediul brokerului britanic de asigurari JLT Risk Solutions.
"Platim sume de ordinul milioanelor de dolari anual pentru asigurari. Platformele sunt asigurate impotriva tuturor riscurilor, de la incendiu pana la acte de terorism. Despagubirile in cazul accidentelor le incasam noi, dar in cazul accidentelor majore, scufundarea unei platforme de exemplu, BCR incaseaza intreaga despagubire", a mai precizat Comanescu. BCR nu a comentat situatia. Desi se asteapta la pagube semnificative in urma incidentelor cu iranienii, omul de afaceri a evitat sa dea o valoare pentru acestea.
El a precizat ca inca nu se cunosc motivele acestei agresiuni, dar a afirmat ca in urma cu doua saptamani a refuzat o oferta de cumparare din partea NIOC (n.red. - National Iranian Oil Company) a celor doua platforme, Orizont si Fortuna, care opereaza in Golful Persic.
"Au fost facute presiuni asupra noastra sa vindem cele doua platforme. Acum doua saptamani, am primit o oferta, dar am refuzat-o. Platformele nu sunt de vanzare si chiar daca am lua o asemenea decizie, am avea nevoie de acodul BCR pentru a vinde", a precizat Comanescu.
O platforma de foraj noua costa la ora actuala intre 150 - 200 milioane de euro, iar cererea pentru acest tip de utilaj inregistreaza o crestere accentuata, in timp ce oferta ramane la un nivel scazut.
Un alt motiv care ar putea sta la baza atacului este ordinul judecatoresc emis de autoritatile iraniene pe 16 august, care impiedica deplasarea platformei Orizont. Potrivit lui Comanescu, judecatorul care a dat aceasta hotarare nu a putut fi contactat. De asemenea, acesta a infirmat intentiile de mutare a platformei, motivand ca in acel moment logistica necesara unei astfel de operatiuni era inaccesibila. Sambata aceasta este asteptat raspunsul autoritatilor iraniene cu privire la motivele atacului.

Ambasadorul Iranului: Nu este vorba despre un act impotriva Romaniei, ci doar de un litigiu comercial

Ambasadorul Iranului in Romania, Ali Akbar Farazi, a declarat ca incidentul de pe platforma petroliera Orizont este urmare a unui litigiu comercial intre o firma romaneasca si una iraniana, iar armata a intervenit numai pentru transmiterea unei hotarari judecatoresti firmei GSP.
Ambasadorul a afirmat ca partea iraniana nu poate avea incredere intr-un partener care modifica un contract de pe o zi pe alta, pe fondul cresterii pretului mondial al combustibilului si atribuie responsabilitatea pentru evolutia situatiei de pe platforma petroliera Orizont chiar companiei romanesti.

MAE cere investigarea cauzelor incidentelor

Doi diplomati ai Ambasadei Romaniei in Iran au ajuns ieri pe platforma de foraj marin Orizont, pentru a vedea care este situatia dupa atacul militar de marti, a declarat Gabriel Comanescu, presedintele GSP.
Tot ieri, Mircea Has, insarcinatul cu afaceri in Iran urma sa aiba o intrevedere cu conducerea Ministerului de Externe iranian, unde va exprima protestul Romaniei fata de "o actiune disproportionata" si nerespectarea regulilor de drept international.
Autoritatile iraniene urmeaza sa investigheze circumstantele producerii evenimentelor de pe platforma de foraj marin Orizont, la solicitarea partii romane, a anuntat ieri Ministerul de Externe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO