Prima pagina

Politia britanica a reusit sa puna capat violentelor rasiale de la Oldham

29.05.2001, 00:00 30



Politia britanica a anuntat ca a reusit sa restabileasca calmul in orasul Oldham dupa a doua noapte consecutiva de violente rasiale. Incidentele, incepute sambata cand au fost ranite 20 de persoane, au reizbucnit duminica seara in mai multe zone din oras, bande de tineri atacand fortele de ordine si mai multe cladiri cu pietre si sticle incendiare, relateaza BBC.

"Am reusit sa punem situatia sub control folosind metode dure si forte importante si, din fericire, am fost ajutati si de ploaie", a declarat un purtator de cuvant al politiei locale.

Cu doar zece zile inainte de alegerile generale din Marea Britanie, incidentele de la Oldham au adus in prim-planul confruntarii electorale problema egalitatii rasiale si a tolerantei, dar guvernul le-a cerut politicienilor sa evite remarci care ar putea creste tensiunile rasiale.

In noaptea de duminica spre luni, bande de tineri asiatici au incendiat sediul unui ziar local, politia spargand o baricada improvizata de cauciucuri in flacari pentru a-i imprastia pe manifestanti, relateaza CNN. In plus, bandele de tineri au incendiat un supermarket asiatic. Nu s-au inregistrat raniti, dar sapte tineri albi si cinci asiatici au fost arestati.

Ziarul Oldham Evening Chronicle, al carui sediu a fost incediat, a fost acuzat ca nu a informat obiectiv despre victimele asiatice ale abuzurilor rasiale, dar directorul publicatiei, Philip Hirst, a declarat ca aceste acuzatii sunt total neadevarate.

In prima noapte de violente, sambata, tineri albi si asiatici au atacat cu pietre si sticle incendiare mai multe baruri si vehicule dupa ce un grup de tineri aruncasera cu caramizi in casa unei familii originare din Bangladesh. Cel putin 20 de persoane au fost ranite, dintre care 15 erau politisti, fortele de ordine operand 37 de arestari.

Ministrul britanic de interne Jack Straw a declarat ca violentele au fost declansate initial de albi si ulterior s-au agravat prin implicarea asiaticilor.

"Este pentru prima oara cand vad asa ceva si am trait in Oldham timp de peste 30 de ani. Dintotdeauna oamenii au trait aici in armonie", a declarat Khurshid Ahmed, secretarul Asociatiei Culturale Pakistaneze.

Ministrul Mediului, Michael Meacher, deputat de Oldham, a declarat ca tensiunile au pornit, se pare, in urma unor certuri la o scoala, saptamana trecuta, cand o parte a comunitatii asiatice a acuzat politia ca nu-i protejeaza pe elevii de origine asiatica.

In plus, exista informatii privind un atac asupra unui magazin pakistanez dupa arestarea unui tanar alb, acuzat de atitudine rasista.

"Aceste doua episoade au fost luate drept provocari si trebuie sa spun ca, dupa parerea mea, al doilea incident a fost gandit special pentru a provoca un raspuns violent din partea comunitatii asiatice", a adaugat Meacher.

Autoritatile interzisesera inca de la inceputul lunii marsurile politice in Oldham, dar festivalul de reprezentantii stradale Mayhem (in traducere, Festivalul Haosului) continua, oficialii locali afirmand ca numele a fost ales cu mult timp inainte si la aceasta manifestare nu s-au inregistrat pana acum nici un fel de incidente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO