Prima pagina

Polonezii au strans bani de investitii in Romania

23.02.2004, 00:00 14



Firma poloneza Enterprise Investors a atras un capital de 300 milioane de euro pentru noul sau fond de investitii, Polish Enterprise Fund V, care va opera cu precadere in Polonia si va investi pana la 30% din finantare in Europa Centrala si de Est, inclusiv in Romania.



Polish Enterprise Fund V va fi cel mai mare fond de investitii administrat de Enterprise Investors, una dintre cele mai proeminente institutii central-europene din acest domeniu, si cel mai important fond creat pana in prezent in Europa Centrala, potrivit unui comunicat al Enterprise Investors.



Capitalul atras de fond a provenit de la fonduri de pensii, companii de asigurari si institutii financiare din SUA si Europa Occidentala.



"Polish Enterprise Fund V include noi investitori in regiune, precum si investitori care au acumulat experienta cu fondurile noastre precedente. Decizia lor de a ni se alatura in PEF V confirma performantele trecute ale Enterprise Investors si atractia Poloniei pentru investitori. Accesul iminent al Poloniei in Uniunea Europeana face si mai promitator PEF V", a declarat Jacek Siwicki, managing partner in cadrul Enterprise Investors, adaugand ca primele investitii ale Polish Enterprise Fund V vor fi efectuate in urmatoarele zile.



PEF V va continua strategia firmei de a investi in companii cu management solid, pozitie puternica pe piata si potential ridicat de dezvoltare, valoarea angajamentelor sale financiare urmand sa se situeze intre 3 si 45 mil. euro.



Lista celor mai atractive sectoare pentru investitii cuprinde: servicii financiare, produse de consum, telecomunicatii, retail, sanatate, productie si mediu. Perioada tipica de mentinere a unei investitii este de 3-7 ani, conform comunicatului, in care se mai arata ca tranzactiile care vor fi luate in considerare de PEF V vor viza, pe langa Polonia si Romania, state ca Slovacia, Republica Ceha, Ungaria, Bulgaria si tarile baltice.



Enterprise Investors, firma activa din 1990, are in administrare fonduri de peste 1 miliard de dolari, incluzand PEF V. Pana in ianuarie 2004, fondurile gestionate de Enterprise Investors au investit 684 milioane de dolari in mai mult de 92 de companii din Polonia, Romania si Slovacia. Fondurile s-au retras complet din 58 de proiecte si au restituit 659 mil. $ investitorilor.



In 1999, fondurile administrate de Enterprise Investors s-au alaturat unui consortiu de investitori financiari care a preluat un pachet de 20% din actiunile companiei de telefonie mobila Orange Romania, investitie care a permis continuarea expansiunii operatorului, potrivit firmei poloneze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO