Prima pagina

Polus plateste sa scape de proces

08.12.2005, 20:54 49

Compania Polus Transilvania, detinuta de firma ungara TriGranit Development Corporation si omul de afaceri Arpad Paszkany, este dispusa sa plateasca pana la 8 mil. euro pentru stingerea pe cale amiabila a procesului intentat de Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) pentru terenul din Cluj pe care firma ar urma sa construiasca un complex comercial, potrivit unor surse apropiate proiectului.

"Eu nu va pot spune nimic pana nu am o hartie scrisa, o intelegere materializata in scris. Pana atunci nu pot sa spun nimic, deoarece sunt mai multe lucruri ce trebuie perfectate", a declarat Paszkany. La randul sau, rectorul USAMV, Liviu Marghitas, a confirmat derularea tratativelor, dar a declarat ca nu stie nimic despre sumele vehiculate.

"Eu negociez cu altcineva, nu cu Paszkany. Inca suntem in negocieri si nu va pot spune nimic", a spus Marghitas.

Terenul aflat in litigiu i-a fost confiscat in 1945 grofului Mikes Alexandru, trecand in proprietatea statului roman care l-a dat in folosinta USAMV. In 1998, terenul a fost intabulat in favoarea societatii Agroindustriala SA, care l-a vandut Polus Transilvania. La inceputul verii, Polus a primit avizul de urbanism pentru inceperea constructiei centrului comercial, compania decopertand o mare parte din teren. USAMV a cerut anularea contractului de vanzare - cumparare a terenului si a castigat in prima faza. In octombrie, Polus a facut recurs, procesul fiind in derulare.

Complexul Polus Center Cluj, anuntat de Paszkany din 1999, urma sa fie finalizat in 2006.

Proiectul, care necesita investitii de 140 mil. euro, presupune realizarea unui hipermarket de 16.000 mp, unitati comerciale de tip magazine de mobila si amenajari interioare de 4-5.000 mp, doua magazine de electronice si electrocasnice pe aceeasi suprafata, un fast-food de 4.500 mp, precum si un multiplex alcatuit din cinematografe si sali multimedia.

Pana la solutionarea litigiului, o alta companie la care este actionar Arpad Paszkany - South East Euromentor - a depus oferta pentru concesionarea unui alt teren in Cluj pe care intentioneaza ca construiasca un mall in valoare de 70 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO