Prima pagina

Porsche Leasing si-a revizuit bugetul: plus 30 mil. euro

30.05.2005, 19:30 22

Porsche Leasing, cea mai mare companie de profil de pe piata locala, si-a revizuit obiectivele pentru acest an, majorand tinta privind valoarea contractelor la 190 de milioane de euro, fata de 160 de milioane de euro, cat si-a bugetat la inceputul anului.

Cresterea se datoreaza evolutiei peste asteptari a pietei auto, spune directorul general al companiei, Bogdan Apahidean.

Porsche Leasing a incheiat in primul trimestru aproape 3.800 de contracte cu o valoare de peste 57 mil. euro, in crestere cu peste 35% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

"Evolutia s-a datorat in principal cresterii vanzarilor de autovehicule, dar si aceasta la randul ei s-a datorat inmultirii numarului de oferte speciale de finantare, adaptarii si diversificarii produselor de finantare la cerintele clientilor", explica Bogdan Apahidean.

El spune ca estima initial un ritm de crestere al pietei auto de aproximativ 15%, insa dupa evolutia din primele luni ale anului mizeaza mai degraba pe o crestere de 25-30%.

"Daca dezvoltarea isi va pastra trendul, vom depasi 12.000 de livrari in leasing, la care se vor adauga cele in credit", adauga Apahidean.

Pe langa Porsche Leasing Romania, grupul financiar Porsche s-a extins pe piata locala si cu Porsche Broker Asigurari (de la inceputul anului 2003), dar si cu Porsche Bank (din toamna anului trecut), prima banca auto, ce ofera credite auto pentru autovehiculele din cadrul grupului Volkswagen. "Activitatea de creditare este in expansiune, dar este prea devreme sa tragem concluzii asupra rezultatelor. Dupa ce vom derula actiunile din perioada urmatoare, vom putea sa ne pronuntam in aceasta directie. In momentul de fata 47.5% din vanzarile Porsche Romania (importatorul grupului Volkswagen in Romania - n. red.) sunt finantate prin Porsche Leasing si Porsche Bank", adauga Apahidean.

Cu o valoare a contractelor de 190 de milioane de euro, Porsche Leasing ar inregistra la finalul acestui an o crestere cu peste 30% fata de cele 145 de milioane de euro inregistrate in urma cu un an. Piata auto a ajuns anul trecut la cel mai ridicat nivel de dupa Revolutie - peste 180.000 de autovehicule vandute, urmand ca anul acesta sa treaca de granita celor 200.000 de unitati, pe fondul estimarilor de crestere de aproximativ 10-15%. Estimarile pentru acest an indica faptul ca piata auto va depasi ca valoare 2,5 miliarde de euro in acest an.

Primele patru luni ale acestui an au adus pentru piata auto locala o crestere de aproximativ 65%, mult peste estimarile analistilor.

Piata de leasing a fost estimata anul trecut la aproximativ 1,4-1,5 mld. euro (volumul bunurilor finantate) sau 1,8-1,9 mld. euro (valoarea contractelor de leasing, care include pe langa pretul fara taxe al bunurilor finantate si alte cheltuieli aferente finantarii, mai putin TVA). Si piata leasingului va ajunge, potrivit analistilor, la un nivel record in acest an, fiind de asteptat ca pe langa leasingul auto sa ia o amploare mult mai mare si leasingul pentru echipamente industriale sau chiar si cel imobiliar.

ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO