Prima pagina

Porumboiu, Boromir si Vel Pitar se bat pentru fabrica de paine Plevnei

04.10.2004, 00:00 497

Trei din primele cinci nume din industria de morarit si panificatie - Vel Pitar, Boromir Ind Valcea si omul de afaceri Adrian Porumboiu - se bat in aceste zile pentru achizitionarea uneia dintre putinele fabrici de paine de dimensiuni mai mari si "independenta" din Bucuresti: Plevnei SA, afirma surse din industria de profil.
Miscarea ar putea aduce pe piata bucuresteana doi jucatori importanti din morarit si panificatie, care si-au dezvoltat afaceri puternice in tara, sau ar consolida pozitia pe aceasta piata a unuia dintre cei mai mari jucatori - Vel Pitar - care detine, deja, doua fabrici de paine in Capitala. Vel Pitar si Dobrogea Group sunt singurii doi jucatori importanti care activau in industria de morarit si panificatie din Bucuresti.
Fabrica este detinuta de PAS (asociatia salariatilor) si este scoasa la vanzare ca urmare a dificultatilor financiare survenite in urma crizei graului de anul trecut, cand pretul acestuia s-a dublat. Producatorul bucurestean a avut anul trecut o cifra de afaceri de 6 milioane de euro, datorii totale de peste 8 milioane de euro si o pierdere neta de peste 200.000 de euro.
Surse din industria de morarit si panificatie sustin ca valoarea tranzactiei depinde de modul cum se negociaza in aceste zile afacerea: imobiliara pur si simplu sau strict pe morarit si panificatie, de unde provin cei trei ofertanti.
Fabrica de paine Plevnei detine aproximativ 8 hectare de teren intr-o zona unde se afla supermarketul Carrefour Orhideea si cat de curand va mai fi amplasat un magazin al Bricostore si Altex. Chiar langa gardul fabricii de paine Plevnei, au fost construit de catre Arcom un complex de locuinte, care acum este extins cu o noua cladire de birouri si locuinte. La un pret mediu de 300 de euro/metru patrat, terenul detinut de fabrica de paine in zona depaseste valoarea de 20 de milioane de euro. Numai ca la momentul preluarii fabricii, in urma cu cativa ani, PAS-ul si-a luat angajamentul prin contractul de vanzare-cumparare sa nu schimbe obiectul de activitate al societatii timp de 10 ani. Adrian Porumboiu, presedintele si actionarul majoritar al unui holding agricol cu o cifra de afaceri prognozata pentru acest an de aproape 80 de milioane de euro, nu a comentat informatiile privind intentia de preluare a fabricii bucurestene.
Un raspuns similar a furnizat si Constantin Boromiz, presedintele Boromir Ind cu vanzari anul trecut de 50 de milioane de euro. "Nu pot face nici un fel de comentariu", spune Boromiz.
Reprezentantii Vel Pitar, care estimeaza pentru acest an vanzari de peste 60 de milioane de euro, nu au dorit sa faca comentarii despre aceasta tranzactie.
Nici unul dintre cei trei mari jucatori nu a demonstrat pana acum inclinatii catre tranzactii imobiliare, fiecare din ei fiind intr-o continua expansiune pe piata. Porumboiu a definitivat recent o investitie de cateva milioane de euro intr-o fabrica de paine la Suceava, Boromir a cumparat pentru aproximativ 600.000 de euro, plus asumarea datoriilor producatorul de paste ProPasta din Iasi in timp ce Vel Pitar se afla intr-o campanie sustinuta de achizitii a unor jucatori locali din diferite zone ale tarii.
Porumboiu detine cel mai mare holding agricol din Moldova, Comcereal Vaslui, cu activitati in agricultura (40.000 de hectare luate in arenda sau detinute in proprietate ceea ce il face sa fie al doilea mare producator de cereale din Romania), depozitarea cerealelor si industria alimentara. Holdingul lui Porumboiu, Racova Com Agro Pan Vaslui, a cumparat anul trecut Ulerom Vaslui, care in urma investitiilor si-a dublat capacitatea de productie, si a investit 2,2 milioane de euro pentru modernizarea unei fabrici d elapte. Grupul de firme detine 196 de magazine proprii de desfacere in toata Moldova, si fabrici de paine in Vatra Dornei, Campulung Moldovenesc, Vaslui, Suceava, Radauti, Gura Humorului, Falticeni, Solca si Barlad.
Grupul Boromir detine fabrici de paine in Buzau, Valcea, Sibiu si Deva si Medias. Grupul mai detine moara Cibin din Sibiu, doua unitati de tip Comcereal, si Amylon Sibiu si Extrasib Sibiu, plus 27 de magazine proprii in orasele unde detine fabricile de paine. Boromir produce faina, paine, paste fainoase si produse de patiserie. Grupul Boromir este detinut de cinci actionari persoane fizice romane.
Vel Pitar detine Gorjpan Targu Jiu si Pangran Iasi, Spicul Arges Pitesti, Panificatie Postavarul Brasov, Panem Giurgiu si Libertatea Bucuresti. Vel Pitar produce paine, biscuiti, napolitane si paste fainoase, si are capacitati de morarit. Actionarul majoritar al companiei este fondul de investitii Broadhurst Investments Limited, care detine 73,79% din actuni. Titlurile Vel Pitar sint cotate la Bursa de Valori Bucuresti, ultimul pret de tranzactionare fiind de 9.250 de lei/actiune care duce valoarea companiei la 17 milione de dolari.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO