Prima pagina

Posta va plati companiei Blue Air 45 mil. euro pentru servicii de transport

Posta va plati companiei Blue Air 45 mil. euro pentru servicii de transport

Mihai Toader, directorul Postei

06.08.2008, 20:34 47

Castigatorul licitatiei a fost operatorul low-cost Blue Air, companie controlata de omul de afaceri Nelu Iordache care si-a bugetat pentru acest an o cifra de afaceri de 130 de milioane de euro.
Blue Air a fost declarata compania castigatoare de catre Bursa Romana de Marfuri si va efectua servicii de transport aerian pentru Posta Romana prin constituirea unei platforme de schimb aeriene pe Aeroportul International Henri Coanda sau pe Aurel Vlaicu - Baneasa.
Nelu Iordache controleaza si Romstrade, una dintre cele mai puternice companii de constructii din Romania.
Posta Romana, controlata de stat, a inregistrat in primul semestru al anului o cifra de afaceri de 694 mil. lei (circa
192 mil. euro), in crestere cu 45% comparativ cu perioada similara a anului trecut, pe fondul majorarii tarifelor si a volumului de colete livrat.
"Introducerea unor noi servicii, cum sunt serviciul infoelectoral (prin care partidele politice si alte structuri implicate in campanii electorale pot transmite materiale informative -
n. r.) sau cel de posta hibrida (combinatie intre serviciile financiare si cele postale - n. r.) au contribuit la cresterea afacerilor. De asemenea, au fost incheiate noi parteneriate cu institutii bancare si furnizori de utilitati pentru incasare de rate si plata facturilor", au spus reprezentantii Postei.
Rezultatele din primul semestru sunt conform cresterii estimate pentru acest an, rulajul bugetat pentru 2008 fiind de 400 de milioane de euro.
Totodata, reprezentantii Postei spun ca marja de profit nu va fi afectata in acest an intrucat cresterea cheltuielilor cu utilitatile si combustibilul a fost prevazuta in buget, in acest sens fiind operata si majorarea de tarife de la inceputul anului.
Anul trecut profitul companiei a fost de 8,4 milioane de euro, iar potrivit unor declaratii anterioare ale reprezentantilor companiei, profitul nu va creste spectaculos nici in acest an avand in vedere cheltuielile operationale mai mari ca urmare a investitiilor in flota.
Posta si-a bugetat in acest an o investitie de 25 de milioane de euro intr-un parc nou de 700 de masini, care vor fi achizitionate in leasing.
Totodata, compania dispune de un credit de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) pentru un centru de sortare in Capitala, precum si in modernizarea celui existent din Cluj.
Investitia, care este in derulare, se va ridica la 50 de milioane de euro. Activitatea de posta de scrisori contribuie cel mai mult la afacerile companiei, cu circa 30%, in timp ce posta rapida reprezinta doar 5%, iar coletele doar 3%. O pondere consistenta o au si serviciile financiare, care au un aport de peste 7% la rulaj.
Astfel, pe segmentul de corespondenta compania are o cota de piata de peste 90% in timp ce pe coletarie detine doar 13% din piata. In acest sens, una dintre solutiile prevazute in planul de restructurare propus de Roland Berger pentru cresterea cotei pe segmentul de curierat este achizitia unui jucator local.
Cei mai importanti jucatori de pe piata sunt Cargus, Fan Courier, TCE Logistica, care a fuzionat in acest an cu Curiero sau Pegasus. Dintre acestia, doar Fan Courier a ramas in formula de la inceput si nu a atras alti investitori in cadrul companiei.
Pe piata locala de posta si curierat, care a avut o dinamica de circa 30% in ultimii ani, s-a vandut pana acum compania Cargus la o valoare estimata in piata la circa 50 de milioane de euro, si 80% din titlurile Pegasus catre GeoPost si Yurtici Kargo intr-o tranzactie estimata de ZF la 6 - 9 mil. euro.
Totodata UPS a intrat direct in Romania prin achizitia agentului sau autorizat Trans Courier Service, iar Curiero a fuzionat cu TCE Logistica, compania de curierat din cadrul RTC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO