Prima pagina

Preluari in asteptarea boom-ului pietei telecomunicatiilor

25.08.2000, 00:00 19



Grupul roman de televiziune prin cablu Astral discuta preluarea operatorului de telecomunicatii Kappa, pentru a-si consolida pozitia pe aceasta piata in special pe sectorul serviciilor de Internet si pentru a castiga financiar in momentul liberalizarii pietei comunicatiilor asteptata la inceputul anului 2003.

Fondul de investitii american AIG New Europe Fund a realizat recent o infuzie de capital intre 20 - 25 de milioane de dolari in Astral, o parte din bani urmand sa fie folositi pentru achizitia operatorului Kappa. Surse apropiate tranzactiei afirma ca se discuta cumpararea unui procent cuprins intre 60 - 100% din actiunile Kappa, valoarea tranzactiiei putand varia in jurul a opt milioane de dolari. Contactate de Ziarul Financiar, partile implicate au mentionat ca preluarea ar putea fi incheiata in luna septembrie, dar nu au comentat cifrele vehiculate ca valoare a tranzactiei.

"Piata operatorilor de cablu a fost fragmentata foarte mult. Acum este intr-un proces de consolidare dupa care vor ramane cativa operatori mari care vor avea o alta putere de negociere cu furnizorii. Niciunul dintre cei mici nu va putea rezista", a declarat un analist financiar.

Preluarea va aduce firmei Astral pe langa cei 40.000 de abonati si know-how-ul de care Kappa dispune in domeniul Internetului si transmisiilor de date pe cablu TV. Experienta Kappa in domeniul Internetului va putea fi folosit la nivelul abonatilor Astral, ceea ce va putea genera venituri importante.

"Firma Kappa s-a dezvoltat in ultimii ani pe verticala, pe un areal existent la acea ora, oferind servicii superioare din punct de vedere calitativ abonatilor sai comparativ cu multi alti operatori romani de cablu", spun oficiali ai companiei.

"Internetul poate deveni in urmatorii ani principala sursa de venit pentru operatorii romani, in conditiile in care retelele lor vor permite oferirea de astfel de servicii", a spus Mircea Suciu, presedintele Asociatiei Profesionale Romane de Comunicatii prin Cablu (APRCC).

La un venit mediu de trei dolari/abonat rezulta ca firmele romanesti de cablu incaseaza lunar din abonamentele de televiziune intre 9 - 10 mil. dolari, in conditiile in care numarul abonatilor depaseste trei milioane. In prezent, la nivelul intregii industrii a cablului din Romania, calculele analistilor arata ca Internetul nu reprezinta mai mult de patru procente din totalul veniturilor.

Aceste venituri sunt investite, in cea mai mare parte, in modernizarea retelelor. Insa pentru a putea oferi noi programe de televiziune, servicii de Internet sau telefonie vocala sunt necesare multe zeci de mil. de dolari, sume pe care multe firme mai mici nu le pot obtine. "Pentru a moderniza o retea sunt necesare investitii intre 80 si 100 de dolari/abonat", spune Suciu, ceea ce inseamna ca la nivelul intregii tari sumele se ridica in jurul valorii de 300 de milioane de dolari.

In prezent, pe piata sunt 500 de societati pe cablu si aproape 1.300 de retele operationale. Romanian Cable System, Astral si UPC sunt principalii operatori din tara detinand aproape jumatate din piata. Acest sector starneste interesul multor investitori avand in vedere ca va reprezenta o adevarata afacere dupa liberalizarea pietei telecomunicatiilor. In momentul liberalizarii, o asemenea companie poate oferi unui investitor strategic direct un numar mare de abonati", a mentionat un analist al pietei.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO