Prima pagina

Presedintele Traian Basescu il ataca puternic pe primul-ministru

09.08.2005, 20:10 15

Seful statului, Traian Basescu, a anuntat ieri ruptura de premierul Calin Popescu-Tariceanu acuzandu-l intr-un interviu acordat postului pubic de radio ca a a mintit in ceea ce priveste influenta unor grupuri de interese asupra Executivului.

"Nu fac nici un secret din a spune ca este evident ca in ultima vreme eu si premierul avem viziuni diferite in ceea ce priveste existenta grupurilor de interese", a declarat presedintele la Radio Romania Actualitati.

Basescu a spus ca ar putea chiar sa ceara desecretizarea unor note informative oferite de SRI Guvernului, note care probeaza actiunea grupurilor de interese pe langa segmente ale Guvernului".

Seful statului sustine ca premierul Calin Popescu-Tariceanu a primit 21 de note informative de la serviciile secrete care demonstreaza influenta grupurilor economice asupra Executivului, dintre care patru au fost primite si la Presedintie.

Ordonanta privind vanzarea unui pachet de 8% catre angajatii Petrom a fost un exemplu cu care a venit Basescu in argumentatia sa. El sustine ca ordonanta privind Petrom a intrat in sedinta de Guvern fara avizele necesare, si ca a fost vorba de "presiune", existand pericolul ca actiunile "sa ajunga intr-o singura mana".

Presedintele l-a mai acuzat pe premier ca nu a respectat decizia politica a Aliantei in ceea ce priveste declansarea alegerilor anticipate si ca Tariceanu a luat hotararea sa blocheze acest proces dupa ce s-a intalnit cu "un important om de afaceri, cu un ziarist si cu reprezentantul unei multinationale de tigari".

Este pentru a doua oara de la anuntul premierului privind renuntarea la demisia din fruntea Executivului si implicit la provocarea alegerilor anticipate cand presedintele Traian Basescu il ataca direct pe Tariceanu. In urma cu doua saptamani, la o intalnire cu reprezentantii presei sraine acreditati la Bucuresti presedintele l-a acuzat pe premier ca a luat unilateral decizia de a renunta de demisie. In plus, Basescu a avertizat atunci ca exista pericolul ca unii oameni din Guvern sa intre sub influenta grupurilor de interese. Tariceanu a reactionat atunci, cerand serviciilor secrete informatii cu privire la aceste influente ale grupurilor economice asupra membrilor Cabinetului.

Ieri, premierul Calin Popescu-Tariceanu a dat o replica defensiva de la palatul Victoria atacului presedintelui Traian Basescu.

"Un climat de suspiciune este ultimul lucru de care Romania are nevoie in acest moment", a afirmat ieri premierul. El a negat ca ar exista coruptie la nivelul Guvernului si a recunoscut ca exista unele grupuri de interese care risca sa influenteze activitate unor membri ai Guvernului, dar fara ca in asta sa fie ceva ilegal. "Sigur ca exista grupuri de interese economice, mai ales ca ne pregatim sa privatizam BCR si CEC", a spus Tariceanu. "Cat priveste privatizarea Petrom, noi dorim sa respectam legea si reamintesc ca nu am dat nici o ordonanta in privinta vanzarii acestui pachet catre angajatii Petrom", a mai spus Tariceanu.

El a dezmintit faptul ca ar fi fost influentat de cineva in luarea deciziei sale privind renuntarea la demisie "M-am consultat cu cei din conducerea PNL si a fost o decizie in acest sens in CNC-ul Aliantei D.A., care a fost solidar cu decizia primului-ministru", a adaugat Tariceanu. In plus, seful Executivului a vrut sa minimalizeze conflictul cu presedintele insistand pe faptul ca se consulta cu acesta aproape zilnic "Da, m-am vazut cu presedintele. Ne-am vazut in weekend", a spus Tariceanu.

Sambata trecuta, familiile celor doi au petrecut o seara impreuna, in vazul presei, la o terasa din Neptun. doina.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO