Prima pagina

Pretendenti pentru terenul la care a renuntat Montupet

07.06.2005, 19:48 13

Patru companii straine, una din India, doua din Germania si una din Austria, si-au exprimat intentia de a investi la Cluj pe terenul pe care firma franceza Montupet l-a refuzat, retragåndu-si astfel investitia din Romånia.

Dintre cei patru pretendenti, cel mai mare proiect apartine companiei indiene care intentioneaza sa investeasca aproximativ 150 de milioane de dolari, potrivit autoritatilor locale.

a??Este vorba despre o firma care nu vrea inca sa-si faca cunoscut numele, dar despre care pot sa va spun ca a avut anul trecut o cifra de afaceri de aproximativ 335 de milioane de dolari (circa 270 de milioane de euro - n.r), iar in prezent are peste 4.000 de angajatia??, a declarat ieri Emil Boc, primarul Clujului.

El a adaugat ca firma se situeaza printre primele trei locuri din lume in productia de CD-uri si DVD-uri si a fost atrasa spre Cluj prin Agentia Romåna pentru Investitii Straine (ARIS). Oficialii ARIS au confirmat interesul companiei indiene pentru aceasta zona a tarii, dar, de asemenea, nu au dorit sa dezvaluie identitatea investitorului. Cu toate acestea, singura companie care se potriveste descrierii facute de primarul Clujului este Moser Baer. Firma, care are sediul la New Delhi, produce CD-uri si DVD-uri, a avut anul trecut o cifra de afaceri de 278 de milioane de euro si are 4.500 de angajati in toata lumea.

Contactati de ZF, oficialii Moser Baer nu au facut nici un comentariu påna la inchiderea editiei. a??Firma este interesata sa investeasca la Cluj deoarece li se pare un oras foarte apropiat de Uniunea Europeana. In cazul in care acest lucru s-ar intåmpla, noua fabrica ar crea aproximativ 1.500-2.000 de locuri de muncaa??, a mai spus Boc.

La råndul sau, Marius Nicoara, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Cluj, a declarat ca in zona respectiva, CJ ar putea construi un drum, pentru a oferi mai multe conditii favorabile investitorului.

Emil Boc a mai spus ca la Cluj ar putea investi si compania Hewlett-Packard, care are un proiect ce consta in angajarea si specializarea, in urmatorii doi ani, a 500 de tineri absolventi cu studii superioare. Acestia vor furniza servicii diverse de procesare si tranzactii firmei investitoare si clientilor sai din Europa, Orientul Apropiat si Africa. Primarul Clujului a spus ca investitia Hewlett-Packard este estimata la aproximativ 40-50 de milioane de dolari anual, fara sa dea alte detalii.

Reprezentantii HP Romånia au declarat insa pentru ZF ca a??nu a fost stabilit nimic oficial in legatura cu investitiile viitoare, nici sumele care urmeaza sa fie investite si nici directiile in care acestea se vor indreptaa??.

La inceputul acestui an, Consiliul Judetean a decis atribuirea unui teren de 20 de hectare pentru derularea investitiei Montupet in cadrul noului parc industrial Tetarom 2. Din acesta, fabrica Montupet ar fi urmat sa ocupe 12 hectare. Compania a oferit autoritatilor locale 2 euro pe metrul patrat, oferta care a fost respinsa. Astfel, Montupet a decis sa renunte la investitia din Romånia, estimata la 120 mil. euro, in favoarea Bulgariei, iar terenul a ramas liber. transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO