Prima pagina

Pretul apartamentelor stagneaza de trei luni

03.04.2008, 20:02 22

Pretul mediu pe metru patrat al apartamentelor din Bucuresti si-a incetinit cresterea, din ianuarie pana in martie inregistrandu-se un avans de doar 1%, pana la 2.050 de euro pe metru patrat, potrivit unei analize realizate de ZF pe apartamentele de trei camere, construite intre 1980 si 1990.
Cresterea aproape invizibila din ultima perioada, rezultata din scaderi in anumite zone si evolutii pozitive timide in altele, survine dupa cel putin un an in care preturile cresteau cu circa 4%-5% de la luna la luna. Astfel, pe intreg anul trecut cresterea a ajuns la nivelul de 50%. Comparativ cu martie anul trecut, cand pretul mediu pe metru patrat era de 1.430 de euro, cresterea a fost de peste 40%. Preturile apartamentelor au ajuns aproape triple in perioada 2004-2007, cel mai mare avans fiind in 2005, de circa 65%. Astfel, 2008 ar putea fi primul an din 2004 incoace in care preturile vor stagna sau vor avea o crestere minora.
Analiza ZF a fost realizata pe ofertele de vanzare la apartamentele de trei camere, care sunt cele mai stabile din punctul de vedere al pretului, publicate pe anuntul.ro. Desi preturile avansate de vanzatori sau de agentii imobiliare nu reprezinta de cele mai multe ori suma la care se incheie tranzactia, anunturile surprind tendinta pietei.
Incetinirea ritmului de crestere a fost prevazut de unii jucatori de pe piata, fiind corelat cu darea in folosinta a apartamentelor din noile proiecte rezidentiale. Anul acesta in Bucuresti este estimata finalizarea a circa 6.000 de locuinte, potrivit unei analize ZF, dupa ce anul trecut au fost date in folosinta in Capitala 2.541 de locuinte, arata Statistica.
Totodata, la cresterea mai domolita a preturilor a contribuit, potrivit analistilor de pe piata, si cresterea dobanzii de referinta de catre Banca Nationala, precum si deprecierea monedei nationale in raport cu euro. BNR a anuntat o dobanda de referinta pentru luna martie de 9% pe an, cu un punct procentual peste cea din luna februarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO