Prima pagina

Pretul futures al petrolului atinge nivelul de 140 dolari/baril

Pretul futures al petrolului atinge nivelul de 140 dolari/baril
21.05.2008, 12:44 22

Temerile privind o eventuala scadere a resurselor de petrol in urmatorii cinci ani au condus pretul futures al acestuia in apropierea nivelului de 140 de dolari/baril, adaugand presiuni inflationiste asupra economiei la nivel international, arata Financial Times.

Investitorii au cumparat contracte futures de livrare a petrolului in decembrie 2016, urcand pretul pana la 139,50 dolari pe baril, pretul spot ajungand la 129,60 dolari/baril.

Traderii cu vechime au declarat pentru ziarul economic ca nu au vazut un asemenea avans al preturilor. Temerile privind o scadere a resurselor a reorientat atentia investitorilor de la contractele pe termen scurt la cele pe termen mediu, pretul unor astfel de contracte, precum cele cu livrare in 2016, urcand din ianuarie pana in prezent cu 60%.

Trendul de crestere a fost exacervat de T. Boone Pickens, un investitori influent care considera ca productia de petrol la nivel global va atinge apogeul, rezervele zacamintelor petrolifere actuale apropiindu-se de final.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO