Prima pagina

Prima vara de cresteri ale preturilor apartamentelor

Prima vara de cresteri ale preturilor apartamentelor
24.09.2007, 19:25 11

Preturile apartamentelor in Bucuresti au crescut cu 10% din iunie pana in septembrie, pretul pe metru patrat ajungand la 1.716 euro, arata o analiza realizata de ZF pe baza anunturilor aparute in cea mai mare publicatie de profil din Romania, anuntul.ro. Aceasta crestere marcheaza o premiera pe piata imobiliara, in general vara fiind inregistrate stagnari ale preturilor, si nu scumpiri. Analiza a fost realizata pe apartamentele de trei camere construite intre 1980 si 1990.
"Spre deosebire de anii trecuti, lunile de vara nu au adus o stagnare sau o scadere, ci o crestere. In ultima saptamana s-a observat o dinamica a tranzactiilor si cred ca va continua pana la sfarsitul lui septembrie", a spus Gabriel Dragomir, senior broker in cadrul agentiei imobiliare Real Estate Grup.
Dragomir afirma ca in urmatoarea perioada agentiile imobiliare vor incheia mai putine tranzactii, ceea ce ar putea determina si o crestere mai usoara a preturilor, ca urmare a maririi dobanzilor la principalele banci de pe piata.
De la inceputul anului si pana in septembrie preturile apartamentelor din Bucuresti au luat un avans de aproape 35%, dupa ce in ultimii trei valoarea lor de piata s-a triplat. Totodata, in 2006 preturile s-au marit cu aproape 40%. In luna septembrie a acestui an pretul mediu pe metru patrat a ajuns la 1.716 euro, fata de 1.280 de euro in ianuarie. Altfel spus, daca la inceputul anului un apartament de 80 de metri patrati costa in medie 102.500 de euro, acum pretul lui a ajuns circa 137.300 de euro, ceea ce inseamna 4.000 de euro in plus pentru un apartament cu fiecare luna trecuta.
In mai multe zone din Bucuresti cresterile de la inceputul anului si pana acum au fost peste 40%. Printre acestea se numara Aviatiei, Brancoveanu, Colentina, Drumul Taberei sau Dristor. De exemplu, in Drumul Taberei pretul mediu pe metru patrat a ajuns la peste 1.500 de euro, cu mai mult de 40% in plus fata de luna ianuarie. La sfarsitul lunii august pe magazinuldecase.ro, un site care permite incheierea de tranzactii directe intre vanzator si cumparator, s-a vandut un apartament de 68 de metri patrati in Drumul Taberei la 125.000 de euro, de unde rezulta ca pretul pe metru patrat a fost de 1.800 de euro.
Cresteri moderate, in jur de 20% sau sub aceasta valoare, s-au inregistrat in Unirii, 13 Septembrie sau Alba Iulia sau Decebal, aceste zone avand oricum preturi ridicate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO