Prima pagina

Primul magazin pentru pantofii "care respira"

14.10.2004, 00:00 12

Producatorul italian de incaltaminte al brandului Geox, care realizeaza pantofii cunoscuti in toata lumea sub denumirea de ?pantofii care respira", va deschide luna viitoare, la Bucuresti, primul sau magazin sub brandul cu acelasi nume. Compania produce pantofi de 10 milioane de euro in Romania, dar toti erau vanduti pana acum in strainatate.
?Pantofii realizati sub marca Geox vor intra efectiv pe piata romaneasca peste aproximativ o luna, iar politica de preturi care urmeaza sa fie practicata in Romania va respecta publicul tinta caruia i se adreseaza aceasta marca, respectiv consumatorul mediu si superior", a declarat pentru ZF Transilvania Mario Moretti Polegato, presedintele companiei. El a adaugat ca deschiderea altor magazine in Romania depinde de rezultatele pe care le va inregistra pe piata bucuresteana.
Oficialii companiei spun ca noua strategie ii va transforma pe romani din producatori, in consumatori ai pantofilor "care respira". Incaltamintea, care utilizeaza o membrana semiporoasa al carei rol este de a permite evacuarea transpiratiei blocand insa accesul apei este disponibila deocamdata numai in cateva magazine din tara, care detin standuri Geox. O pereche de astfel de pantofi se comercializeaza la un pret de 80 de euro.
In strainatate, pantofii se vand in 100 de magazine monomarca din Italia si in alte 50 situate in tari europene, Japonia, Noua Zeelanda sau Africa de Sud.
Inaugurata in octombrie 2000, unitatea de productie a companiei Geox de la Timisoara reprezinta o investitie de 15 milioane de dolari si, la ora actuala, realizeaza 20% din productia totala de incaltaminte a grupului italian. Numai in ultimul an, fabrica de la Timisoara a produs 6,5 milioane de perechi de pantofi.
Ideea acestui tip de incaltaminte ii apartine presedintelui companiei, Mario Moretti Polegato, care a inventat membrana semiporoasa, dezvoltata dupa modelul NASA ce utilizeaza aceasta tehnologie pentru constumele astronautilor. Talpa de poliuretan este prevazuta cu niste perforatii care lasa vaporii produsi de caldura piciorului sa fie eliminati in exterior, insa, gratie unei membrane speciale impermeabile nu permite apei sa intre in pantof. Brevetul a fost avizat pentru peste 100 de tari, iar specializarea pe productia acestui tip de incaltaminte a adus Geox pe locul al optulea in productia mondiala de pantofi, segmentul de piata acoperit fiind cel al incaltamintei de nivel mediu spre inalt.
Cel mai mare centru de productie al firmei se afla in Mexic, acolo unde se realizeaza o colectie special gandita pentru clima Americii Centrale. La ora actuala producatorul italian de incaltaminte are aproximativ 5.000 de angajati in 51 de tari, iar cifra de afaceri ajunge la 160 de milioane de euro anual.
transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO