Prima pagina

Profitul Luxten Lighting s-a prabusit de la 23 mil. euro la 0,7 mil. euro anul trecut

Profitul Luxten Lighting s-a prabusit de la 23 mil. euro la 0,7 mil. euro anul trecut

Click pentru imaginea intreaga

23.08.2007, 18:09 134

Luxten Lighting, una dintre putinele companii din Romania care lucra cu o marja de profit de peste 20% anual, a inregistrat anul trecut un castig net de 0,7 mil. euro, de peste 32 de ori mai putin fata de rezultatul consemnat in 2005, potrivit datelor publicate in Monitorul Oficial.
Rezultatul consemnat este mult sub asteptarile reprezentantilor companiei, care anticipau pentru anul trecut un profit brut de 22,3 milioane de euro.
"Singurul lucru care a afectat negativ afacerile noastre in cursul anului trecut a fost impactul diferentelor de curs valutar. Toate creantele companiei sunt exprimate in valuta, iar la incasarea acestora veniturile financiare s-au redus tinand cont de intarirea leului", a declarat Monica Bucur, directorul economic al companiei.
In ceea ce priveste cifra de afaceri raportata de companie anul trecut, aceasta se incadreaza in estimarile initiale, valoarea acesteia atingand un nivel de 92,7 mil. euro, in scadere cu 11% comparativ cu 2005.
Compania functioneaza pe piata din Romania prin intermediul a patru divizii, si anume, divizia de aparate de masura AEM Timisoara, divizia de corpuri de iluminat (Luxten Bucuresti), divizia de iluminat public (PLD) si divizia de furnizare a energiei electrice.
In primul semestru, compania a raportat venituri de 53 mil. euro, in crestere cu 10% fata de aceeasi perioada a anului trecut, si un avans similar al profitului net pana la 6,15 mil. euro, potrivit reprezentantei companiei.
"Sper ca la sfarsitul acestui an sa avem un profit de 7-8 mil. euro. Din nou, nivelul acestuia va depinde foarte mult de modul in care va evolua moneda nationala tinand cont de faptul ca evaluarea creantelor se face doar la sfarsitul anului", a mai spus Bucur. Compania estimeaza pentru acest an venituri mai mari cu 20% comparativ cu anul trecut.
Compania are contracte pentru iluminatul public cu Primaria Bucuresti, Constanta, Timisoara, Craiova si Ploiesti pana in 2012.
Grupul a fost fondat in 1993 de Zoltan Boszormeny, investitor canadian de origine romana care a cumparat de la statul roman fabrica de becuri Electrofar Bucuresti. Acum, firma este controlata de mai multe persoane fizice, respectiv Claudiu Niculae Radulescu - 50,31%, Ionel Pepenica - 24,15%, Olimpia Moica - 21,19% si alti actionari, cu o participatie cumulata de 4,33%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO